BiH
19

Bosna Semi istekla koncesija, Studenski centar zgradu izdao Fondaciji "Sedef"

Piše: Š. B.
Nakon što je obrazovnim institucijama Bosna Sema istekao 20-godišnji ugovor prema kojem su bili korisnici prostorija koje u sarajevskom naselju Vraca posjeduje JU "Studentski centar", ove prostorije su otišle u ruke Fondacije za razvoj obrazovanja Sarajevo (Sedef).

Iz ove Fondacije je upućeno pismo namjere i izražena je želja za zakupljivanjem ovog prostora, kako bi Sedef mogao proširiti djelatnost obrazovanja. Sedef do sada djeluje u oblasti predškolskog, osnovnog i visokog obrazovanja (International University Sarajevo), a u ovaj prostor bi bile smještene institucije srednjeg obrazovanja, čime bi se zaokružila obrazovna djelatnost Sedef-aa.

Kako nam je kazao Emir Kadrić, direktor Javne ustanove "Studentski centar", sa zvaničnicima Sedef-a nekoliko su dana vršeni pregovori te je donijeta, na obostrano zadovoljstvo, odluka, odnosno ugovor koji je potpisan jučer o korištenju prostora, s obzirom na to da, pod postojećim okolnostima, nikome od domaćih investitora i institucija ne bilo od koristi da ga preuzme na korištenje.

Tako su nekadašnje prostorije obrazovnih institucija, uz saglasnost resornog ministarstva date na korištenje Sedef-u.

Nakon ceremonije potpisivanja, Hasan Topaloğlu, predsjednik Sedef fondacije, izjavio je da će fondacija izmjestiti osnovnu školu Isa-beg Ishaković u druge prostorije, a da će sa srednjoškolskim obrazovanjem početi u septembru 2017. godine. Uz pomoć IUS-a, kao vodeće institucije u visokom obrazovanju u Bosni i Hercegovini, postat će pioniri kvalitetnog obrazovanja. Također je naglasio da je njihov cilj prikazati Tursku u najboljem svjetlu koja radi na poboljšanju ovog sektora.

Član Upravnog odbora Studentskog centra Sarajevo Ifet Mahmutović iskazao je svoje zadovoljstvo zbog prisustva Sedef fondacije u Bosni i Hercegovini.

"Ja, kao Bošnjak i profesor na Univerzitetu u Sarajevu, sretan sam što će Sedef fondacija unaprijediti kvalitet obrazovanja u Bosni i Hercegovini. Drago mi je što sam sarađivao sa gospodinom Topaloğluom i svima koji su učestvovali u ovom projektu, te što će ova obrazovna institucija nositi ime po osnivaču Sarajeva", kazao je on.

Srednja škola Isa-beg Ishaković zaokružila je obrazovnu hijerarhiju Sedef fondacije koja sada ima odgojno obrazovne institucije od predškolskog do univerzitetskog nivoa. Plan je da se u narednim godinama radi na osnivanju i drugih srednjih škola izvan Sarajeva.

U saopćenju IUS-a stoji i kako je Fondacija Sedef zakupila tri zgrade na području Sarajeva.