BiH
115

Bosna Sema obrazovne institucije: Lažne dojave o bombi su pokušaj stvaranja straha

Klix.ba
Međunarodna osnovna škola na Ilidži (Foto: Arhiv/ Klix.ba)
Međunarodna osnovna škola na Ilidži (Foto: Arhiv/ Klix.ba)
Nakon što su se dojave o postavljenim bombama u Međunarodnoj osnovnoj školi na Ilidži ispostavile lažne, oglasila se i uprava Bosna Sema obrazovnih institucija, ističući zabrinutost novonastalom situacijom, koja ima za cilj stvaranje osjećaja straha i nelagode.

Bosna Sema odgojno- obrazovne institucije te kolektivi Burch univerziteta izražavaju svoju zahvalnost policijskim snagama Kantona Sarajevo koji su reagovali brzo i profesionalno u slučaju lažne dojave o postavljenoj bombi u kampusu Burch univerziteta zbog čega su evakuisani i učenici obližnjih odgojno obrazovnih institucija Bosna Sema.

Ovim putem napominjemo da smo duboko potreseni ovom situacijom koja ima za cilj stvaranje osjećaja straha i nelagode u našim odgojno obrazovinim institucijama.

Kako su Bosna Sema odgojno- obrazovne instutucije sa dugom tradicijom, znamo da ovakvi pokušaji stvaranja nemira mogu biti prouzrokovani cijelim nizom situacija i događaja za koje nas u posljednje vrijeme vežu ljudi koji ne žele dobro ni djeci niti studentima, a ni Bosni i Hercegovini u kojoj ozbiljno djelujemo već 20 godina.

Ovakvi pokušaji stvaranja nemira u Bosna Sema odgojno -obrazovnim institucijama direktno utiču na odgojno – obrazovni proces te pokazuju da su Bosna Sema odgojno obrazovne institucije dijelom globalnih procesa kojima su obrazovanje, odgoj, učenje i nauka najveća prijetnja.

Ovim putem, Bosna Sema odgojno- obrazovne institucije poručuju svim našim učenicima, studentima, roditeljima, nastavnicima i profesorima da ćemo istrajati na putu kvalitetne i neometane edukacije koja od mladih stvara ljude vrijedne svakog poštovanja i uvažavanja u svijetu.

Svim našim gošćama i gostima iz Bosne i Hercegovine koji su se tokom ovog instrumentaliziranog i lažnog poziva o dojavi bombe u našim prostorima našli unutar istih možemo reći da ćemo istrajati na putu traženja istine koja će aktere ovog događaja na kraju dovesti pred lice pravde i javne osude institucija Bosne i Hercegovine, navodi se u saopćenju Bosna Sema obrazovnih institucija.