{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Bosna je bila dio poslovnog svijeta srednjovjekovne Evrope

F
20.5.2011. u 14:45
0
32
Bosna je bila dio poslovnog svijeta srednjovjekovne Evrope
0
U Sarajevu je danas promovirana knjiga "Iz historije bankarstva Bosne i Dubrovnika u srednjem vijeku" (Ulaganje novca na dobit), autora Esada Kurtovića, docenta na Odsjeku za historiju Filozofskog fakulteta u Sarajevu.
Izdana je u seriji Posebna izdanja, Istorijskog instituta u Beogradu, a, kako je kazao autor, predstavlja dopunjenu verziju teksta magistarskog rada kojeg je 2000. godine odbranio na Filozofskom fakultetu u Sarajevu.

U njoj je predstavljena velika količina novih i neiskorištenih izvornih podataka.

Knjiga se bavi kompleksnom tematikom ulaganja novca na dobit u Dubrovniku gdje je ono primjenjivano kao posebna forma državnog bankarstva, pri čemu je novčana imovina ulagana u državnu kasu kako bi se na osnovu tog uloga ostvarila značajna kamata.

Po svojim karakteristikama, ulaganje novca na dobit predstavlja tipičnu preteču modernih oblika štednje. U takvo poslovanje su, prema Kurtovićevim riječima, kroz dubrovačko stjecanje područja Konavala, koje se prethodno nalazilo pod vlašću bosanske krune, bili uključeni i predstavnici bosanskih vlastelinskih porodica Kosača, Pavlović, Pohvalić i Tezalović.

Jedan od promotora knjige, zajedno s prof. dr. Pejom Ćoškovićem i Vesnom Mušeta Aščerić, prof dr. Dubravko Lovrenović kazao je da se radi o krajnje zanimljivoj pojavi partnerskog odnosa između bosanske vlastele i Dubrovnika, pojavi koja se tiče bankarskih operacija ili kako bismo danas kazali postupanja s novcem, uključujući razne vrste tehnologije.

"Knjiga je važna jer pokazuje da je duh poslovnog građanstva srednjovjekovne Evrope u svim svojim aspektima došao i u srednjovjekovnu Bosnu. Ona također pokazuje da je srednjovjekovna Bosna predstavljala dio tadašnjeg poslovnog svijeta srednjovjekovne Evrope i obara jednu još uvijek 'živu' tezu o tzv. izoliranosti srednjovjekovne Bosne iz srednjovjekovne Evrope", naglasio je Lovrenović.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: