Putnici moraju u karantin
1.5k

Bosna i Hercegovina zbog koronavirusa na listi rizičnih zemalja njemačkog Instituta Robert Koch

Dž. L.
Foto: T. S./Klix.ba
Foto: T. S./Klix.ba
Njemački epidemiološki Institut Robert Koch označio je nova područja koja se smatraju rizičnima zbog infekcije koronavirusa, a na listi Instituta se nalazi i Bosna i Hercegovina.

Onima koji ulaze u Saveznu Republiku Njemačku, a koji su prethodno boravili u nekoj od rizičnih zemalja u proteklih 14 dana, bit će određena samoizolacija prema propisima nadležnih saveznih država, navodi Institut Robert Koch. To se odnosi i na one putnike koji dolaze iz Bosne i Hercegovine.

Njemačka savezna vlada kontinuirano prati u kojoj mjeri se određene zemlje mogu klasificirati kao rizične. Tako je i sačinjena nova lista rizičnih zemalja u skladu s trenutnom epidemiološkom situacijom.

"Može doći i do kratkoročnih promjena te proširenja ove liste. Neposredno prije putovanja provjerite da li ste bili u nekom od ovih područja u posljednjih 14 dana prije ulaska u Njemačku. U tom slučaju možete očekivati ​​da ćete morati biti izolirani", upozorili su iz Instituta Robert Koch.

Pored BiH, na listi njemačkog Instituta nalazi se još mnoštvo država. Imeđu ostalih, tu su i Srbija, Crna Gora, Kosovo, Albanija, Rusija, Brazil, Argentina, Afganistan, Iran, Sjedinjene Američke Države i mnoge druge.

Ova lista sačinjena je na osnovu zajedničke analize nadležnih njemačkih institucija, i to Ministarstva zdravstva, Ministarstva vanjskih poslova i Ministarstva unutrašnjih poslova.