|

Bosna i Hercegovina potpisuje pristupnicu CEFTA-i

Bosna i Hercegovina potpisuje pristupnicu CEFTA-i
0
F
FTV
19.12.2006. u 10:22
0
komentara
0

dijeljenja
Bosna i Hercegovina potpisuje pristupnicu CEFTA-i
Bosna i Hercegovina, uz predstavnike još osam zemalja i Kosova, danas bi trebala potpisati Sporazum o izmjeni i proširenju Centralnoevropske zone slobodne trgovine – CEFTA-e, javila je FTV.
Predsjedavajući Vijeća ministara informisao je članove državnog Predsjedništva da su stečeni uvjeti za potpisivanje ovog Sporazuma.

Prema informacijama bh. pregovaračkog tima, i Makedonija je prihvatila izmjene Člana 23, kojim se podrazumijeva mogućnost uvođenja zaštitnih mjera. CEFTA bi trebala zamjeniti 32 postojeća bilateralna sporazuma o slobodnoj trgovini među zemljama regije.

BiH je u pregovorima tražila zaštitu domaće poljoprivredne proizvodnje u razmjeni sa Hrvatskom i Srbijom. Izmjene postojećih bilateralnih sporazuma kojim je trgovina sa susjedima u potpunosti liberalizovana, Hrvatska nije prihvatila, iako smo jednostrana uveli carine na poljoprivredne proizvode.

Ceremoniji u Bukureštu, uz predstavnike 10 zemalja potpisnica, prisustvovaće posebni koordinator Pakta o stabilnosti Erhard Busek, komesar EU-za proširenje Olli Rehn i predstavnik finskog predsjedništva EU-a.
Prijavi grešku


Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.