Zemlja birokratije
35

Bosna i Hercegovina od 1997. do danas imala čak 154 državna ministra

Klix.ba
Foto: N. G./Klix.ba
Foto: N. G./Klix.ba
Iz džepova građana Bosne i Hercegovine u proteklih dvadesetak godina isplaćivane su plaće za čak 154 ministra, odnosno zamjenika ministara u Vijeću ministara BiH.

Prvi saziv Vijeća ministara Bosne i Hercegovine konstituisan je 3. januara 1997. godine i to nakon parlamentarnih izbora koji su održani 1996. godine. Državna vlada na čelu sa Borom Bosićem i Harisom Silajdžićem kao kopredsjedavajućim imala je 12 ministara i zamjenika ministara.

U toku mandata koji je trajao do 1998. godine izvršena je i jedna izmjena, odnosno umjesto Hasana Muratovića izabran je Mirsad Kurtović za novog ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH. To znači da je u prvom mandatu Vijeća ministara BiH naša zemlja imala ukupno 13 ministara.

Zastupnički dom Parlamentarne skupštine BiH potvrdio je 3. februara 1999. godine novi saziv Vijeća ministara BiH u kojem je bilo 12 ministara i zamjenika ministara. Već u junu 2000. godine imenovan je novi, produženi saziv Vijeća ministara BiH, u čijem je sastavu bilo ukupno 18 ministara i zamjenika ministara.

Samo nekoliko mjeseci poslije, odnosno 18. oktobra 2000. godine, Parlamentarna skupština BiH ponovo je izabrala 18 ministara i zamjenika ministara. Jednostavnom metodom sabiranja može se doći do zaključka kako je od 3. februara 1999. godine do 22. februara 2001. godine 25 različitih osoba obnašalo funkciju ministra ili zamjenika ministra.

U februaru 2001. godine naša zemlja dobila je novi saziv državne vlade na čelu s Božidarom Matićem kao predsjedavajućim. U tom trenutku funkciju državnih ministara i njihovih zamjenika obnašalo je ukupno 18 osoba. Već u julu 2001. godine Matića, koji je ujedno bio i ministar finansija, je na mjestu predsjedavajućeg zamijenio Zlatko Lagumdžija, dok je za ministra finansija i trezora BiH imenovan Anto Domazet.

U martu 2002. godine Lagumdžiju je na mjestu predsjedavajućeg zamijenio Dragan Mikerević koji je bio i ministar za evropske integracije, dok je bivši predsjednik SDP-a ostao državni ministar vanjskih poslova. U mandatnom periodu u kojem je ratni zločinac Jadranko Prlić obnašao funkciju zamjenika ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH (2000.-2002.) na pozicijama državnih ministara nalazilo se 19 različitih osoba.

Sredinom januara 2003. godine imenovan je novi saziv Vijeća ministara BiH na čelu s Adnanom Terzićem. U periodu od 2003. do početka 2007. godine u državnoj vladi participirala su ukupno 23 ministra i zamjenika ministra. Na mjesto predsjedavajućeg 2007. godine izabran je SNSD-ovac Nikola Špirić, a za vrijeme njegovog predsjedavanja ukupno 25 osoba sjedilo je na pozicijama ministara i zamjenika ministara.

Identičan broj funkcionera (25 osoba) sjedio je u državničkim stolicama za vrijeme mandata Vjekoslava Bevande (2010.-2014.). Što se tiče još uvijek aktuelnog saziva Vijeća ministara BiH, na čijem čelu se nalazi Denis Zvizdić, u periodu od 11. februara 2015. godine u ministarstvima su na pozicijama ministara i njihovih zamjenika bile ukupno 24 osobe.

Svi podaci koji se odnose na broj državnih funkcionera tretiraju i smijenjene, ali i naknadno imenovane ministre i zamjenike ministara. Ovdje je važno istaći da su određeni ministri u više mandata obnašali državničke funkcije. Tako je u proteklih dvadesetak godina Bosna i Hercegovina imala 154 državna ministra.

Imena i prezimena svih ministara i njihovih zamjenika u Vijeću ministara BiH od 1997. do danas možete pogledati ovdje.