BiH
0

Bosna i Hercegovina obilježila Svjetski izborni dan

FENA
Bosna i Hercegovina je danas prvi put obilježila Svjetski izborni dan, što će i ubuduće činiti svake godine prvog četvrtka u februaru.

Na svečanoj sjednici u Sarajevu koju je tim povodom organizirala Centralna izborna komisija (CIK) BiH istaknuto je kako ovaj dan obilježavaju svi oni koji su posvećeni slobodnim i fer izborima.

Upravo takvi izbori, kako je na sjednici ustvrdio predsjednik CIK-a Stjepan Mikić, predstavljaju stub svakog demokratskog društva i to je put kojim želi ići i naša zemlja.

Kako je kazao Mikić, demokratski izbori predstavljaju neophodno sredstvo provjere vlasti, dok je fer i transparentno provođenje izbora prevencija izbornih prevara.

U oktobru prošle godine u BiH su uspješno provedeni opći izbori. Od 1996. godine izborni ciklusi u našoj zemlji su bili česti, ali je to doprinijelo da se greške ispravljaju iz jednog ciklusa u drugi.

U BiH od septembra 1999. godine djeluje i Udruženje izbornih zvaničnika BiH s ciljem unapređenja izbornog sistema i podizanja profesionalizma izbornih zvaničnika radi poboljšanja rada na provođenju izbora.

Zamjenica predsjednika Upravnog odbora ovog udruženja Mejrema Pašić rekla je da je trenutno jedan od najznačajnijih aktivnosti Udruženja program povećanja odziva birača, posebno mladih i onih koji prvi put izlaze na izbore.

Šef OSCE-misije u BiH Douglas Davidson ustvrdio je kako je naša zemlja u oktobru 2006. prvi put potpuno samostalno organizirala izbore.

Oni su prema ocjeni brojnih međunarodnih promatrača bili slobodni i fer, za što najviše zasluga pripada CIKBiH, kazao je Davidson.

Prema njegovim riječima, potpuna uspostava međunarodnih standarda u ovoj oblasti predstavlja osnovni zadatak i izazov, te će OSCE nastaviti sarađivati s CIK-om s tim ciljem.

Obilježavanje Svjetskog izbornog dana potaknulo je Udruženje izbornih zvaničnika Evrope sa sjedištem u Mađarskoj, čiji je član i CIKBiH.