Studija energetske efikasnosti
0

Bosna i Hercegovina najlošije rangirana zemlja regiona

Sarajevo-x.com
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Studija Svjetske banke (World Bank) objavljena u junu 2010. godine analizira situaciju u zemljama Zapadnog Balkana na polju energetske efikasnosti. Osnovni zaključci studije su da u čitavom regionu nedostaju precizni podaci o potrošnji energije, da postoje značajni potencijali za štednjom energije i da postoje značajne prepreke u implementaciji projekata energetske efikasnosti.

Iako je cilj studije bio da sagleda potencijal za energetsku efikasnost u cijelom regionu, prikazano je i usporedno poređenje zemalja regiona u pet osnovnih oblasti koje se odnose na energetsku efikasnost: zakonodavstvno, pomoćne strukture, implementacija projekata, subvencije i informisanost o energetskoj efikasnosti.

Studija pokazuje da je Bosna i Hercegovina najslabije rangirana zemlja u svim posmatranim oblastima. Ovaj alarmantni podatak pokazuje da je svijest o neophodnosti energetske efiksanosti na izuzetno niskom nivou i da je prateća infrastruktura u velikom zaostatku u odnosu na situaciju u drugim zemljama u regionu.

Rezultati studije posebno uznemiravaju ako uzmemo u obzir da Bosna i Hercegovina put ka boljoj budućnosti vidi kroz razvoj energetskog sektora. Jedina kategorija koja je djelomično zaslužila pozitivnu ocjenu je uspostavljanje regulatorne agencije na nivou države, ali je i ta ocjena niža u odnosu na ocjene koje su dobile susjedne zemlje.

Energetska efikasnost mora da postane jedan od prioriteta za Bosnu i Hercegovinu, posebno jer je riječ o oblasti u kojoj relativno brzo možemo stići ostale zemlje, pa i Evropsku uniju, koja još uvijek razvija standarde za ovu problematiku.

Energetska efikasnost je identifikovana kao najefikasnije sredstvo za postizanje 20-20-20 cilja EU, što jasno ilustruje njenu važnost za sve zemlje potencijalne članice Evropske unije. Na web portalu www.energis.ba (sekcija Vijesti – Energis Press) se nalazi integralna studija Svjetske banke, kao i detaljni komparativni graf na kojem su prikazane oblasti i kategorije energetske efikasnosti sa ocjenama koje su dodjeljene pojedinacim zemljama po kategoriji.

Centar za edukaciju i podizanje svijesti o potrebi povećanja energetske efikasnosti – Energis je neprofitna, nevladina organizacija opredjeljena promovisanju energetske efikasnosti, čiste energije, korištenja obnovljivih izvora, zdravog okoliša i njihovom uticaju na ekonomiju Bosne i Hercegovine.

Centar za edukaciju i podizanje svijesti o potrebi povećanja energetske efikasnosti – Energis ima za cilj postati aktivni zagovornik brzog donošenja mjera o energetskoj efikasnosti i čistih obnovljivih izvora energije u Bosni i Hercegovini.