BiH
0

Bosna i Hercegovina na samitu NATO-a u Bukureštu dobila Intenzivirani dijalog

Sarajevo-x.com
Danas je u Bukureštu održan radni ručak šefova država vlada članica Euroatlantskog partnerskog vijeća (EAPC), uz prisustvo visokog predstavnika Evropske unije, kojim je predsjedavao generalni sekretar NATO-a.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH dr. Haris Silajdžić je u svom obraćanju kazao kako je Bosna i Hercegovina prošla dug put, učinila napore za ispunjenje uvjeta za Intenzivirani dijalog te je to danas i dobila .Prema njegovima riječima većina građana Bosne i Hercegovine želi punopravno članstvo BiH u NATO, jer su , kako je rekao, prošli devestacije,genocid i etničko čišćenje tako da znaju šta je mir i stabilnost .Dodao je da je Bosna i Hercegovina bila dio problema, a da je sada dio rješenja .Predsjedavajući Silajdžić je istakao da je Bosna i Hercegovina multikulturalno i multietničko društvo , te da je spremna podijeliti svoja iskustva sa drugima .On je uputio čestitke Hrvatskoj i Albaniji na pozivu za ulazak u NATO, te Crnoj Gori na Intenziviranom dijalogu. Izrazio je nadu da će se ostale zemlje brzo uključiti u NATO radi stabilnosti i sigurnosti u regiji.

Na radnom ručku šefova država vlada članica Euroatlantskog partnerskog vijeća čestitke Bosni i Hercegovini za Intenzivirani dijalog su između ostalih uputili i turski predsjednik Abdullah Gul, austrijska ministrica vanjskih poslova Ursula Plassnik , hrvatski predsjednik Stjepan Mesić ,rumunski predsjednik Traian Basesku i crnogorski ministar vanjskih poslova Milan Rocen.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH dr. Haris Silajdžić je večeras prisustvovao koncertu i prijemu koji je organizirao rumunski predsjednik za šefove država i vlada članica EACP-a .

Inače tokom boravka na samitu NATO-a u Bukureštu predsjedavajući Predsjedništva BiH dr. Haris Silajdžić se sastao, između ostalih, sa predsjednikom Azerbejdžana Ilhamom Aliyevim, predsjednikom Albanije Bamirom Topijem, turskim predsjednikom Abdullahom Gulom , premijerom Velike Britanije Jamesom Gordonom Brawnom, njemačkom kancelarkom Angelom Merkel, generalnim sekretarom NATO-a Jaap de Hoop Schefferom , predsjednicom Finske Tarjom Halonen, poljskim predsjednikom Lechom Kaczynskim ,premijerom Albanije Sali Berishom,švedskim ministrom vanjskih poslova Carl Bildtom.

U delegaciji Bosne i Hercegovine koja je prisustvovala samitu NATO-a u Bukureštu su bili i ministar vanjskih poslova BiH Sven Alkalaj i ministar odbrane BiH Selmo Cikotić.

Ministar vanjskih poslova BiH Sven Alkalaj se tokom boravka u Bukureštu sastao sa ministricom vanjskih poslova Austrije Ursulom Plassnik , diplomatskim savjetnikom francuskog predsjednika Jean David Levittom, ministrom vanjskih poslova Moldavije Andrei Stratanom i ministricom vanjskih poslova Islanda Ingibjorg Solrun Gisladottir .

Ministar odbrane BiH Selmo Cikotić se tokom samita NATO-a u Bukureštu sastao sa ministrom odbrane Grčke Evangelosom Meimarakisom, ministrom odbrane Bugarske Veselinom Bliznakovim, slovenačkim ministrom odbrane Karl Viktorom Erjavecem slovenija i general- majorom Johannom Pucherom iz Ministarstva odbrane Austrije.