Šta nakon odluke Vijeća
68

Bosna i Hercegovina na evropskom putu: Brisel je rekao "da", ali koji su naredni koraci

V. K.
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Delegacija Evropske unije u BiH objavila je okvir koji se odnosi na naredne korake koje država mora učiniti, a tiču se pristupanja Evropskoj uniji.

Iako je odluka Evropskog vijeća sama po sebi značajna, Bosnu i Hercegovinu tek čeka veliki put ka članstvu u EU.

"Otvaranje pristupnih pregovora je značajna prekretnica za svaku zemlju koja teži pridruživanju Evropskoj uniji, a označava početak strukturiranog procesa kojim se zemlja na putu ka članstvu priprema da u potpunosti usvoji zajednička prava i dužnosti koji su obavezujući za sve države članice EU. Cjelokupni korpus propisa EU, odnosno pravna stečevina, poznata je pod francuskim terminom 'acquis communautaire' ili skraćeno 'acquis' (što se približno prevodi kao 'zajednička dostignuća Evropske zajednice')", navodi se.

Također, naglašava se kako Bosna i Hercegovina mora nakon otvaranja pregovora uspostaviti svoju pregovaračku strukturu, pregovarački mandat i okvir.

Potrebno je usvojiti odluke o:

  • koordinaciji između izvršnih organa

-ulozi Parlamentarne skupštine BiH

  • uključenosti vanjskih stručnjaka, civilnog društva i poslovne zajednice

  • strategiji transparentnosti i komunikacije

Iz Evropske unije odgovorili su i na pitanje koliko je pravna stečevina BiH usklađena s evropskom.

"Prvi korak u pristupnim pregovorima podrazumijeva da Evropska komisija zajedno sa zemljom koja je podnijela zahtjev za članstvo u EU provede formalni proces analize usklađenosti (tzv. screening). Time se ocjenjuje koliko je zemlja pripremljena za članstvo u EU prema poglavljima pravne stečevine i prema klasterima. Od Bosne i Hercegovine se u sklopu procesa analize usklađenosti očekuje da Evropskoj komisiji predstavi svoj program preuzimanja pravne stečevine (engl. NPAA). Proces analize usklađenosti također će dati preliminarne pokazatelje pitanja koja će se pojaviti tokom pregovora. Nalazi analize usklađenosti objavljuju se u Izvještaju o analizi usklađenosti koji pruža analitički okvir za pregovore", objasnili su.

Na kraju, objašnjeno je i to koliko trajnu pristupni pregovori.

"Proces pristupanja EU podrazumijeva više faza, uključujući uspostavljanje pregovaračkog okvira, Međuvladinu konferenciju za otvaranje pregovora, proces analize usklađenosti, uslove za otvaranje, pregovore po klasterima, odnosno, poglavljima, Mišljenje Komisije o spremnosti za članstvo nakon završetka pregovora, saglasnost Evropskog vijeća i Evropskog parlamenta za prijem u članstvo zemlje koja je podnijela zahtjev i ratifikaciju ugovora o pristupanju u svakoj državi članici EU. Iako postoji više koraka, vremenski okvir za ispunjavanje svake prekretnice zavisi isključivo od kapaciteta i spremnosti zemlje da pravi iskorake", zaključili su.