Paddy Ashdown
0

'Bosna i Hercegovina je poput bicikla'

Sarajevo-x.com
Bivši visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini, Britanac Paddy Ashdown, i dalje prati političku situaciju u našoj državi, a svoju ocjenu o trenutnom stanju dao je u posljednjem intervjuu za britanski list Guardian.

"Bosna i Hercegovina je poput bicikla. Ona je u konstantnom pokretu, nema više bojazni da će nešto krenuti po zlu. Naravno, sve dok ima neka pokretačka sila", kazao je nekadašnji prvi čovjek OHR-a, koji je na ovoj funkciji bio od 2002. do 2006. godine.

Ashdown je izrazio zabrinutost što vlast u BiH i dalje čine ljudi koji su bili lideri u rata od 1992. do 1995. godine. Prema njegovom mišljenju, to je razlog zašto u zemlji i dalje postoje problematični etnički odnosi. U daljem razgovoru osvrnuo se i na problem korupcije.

"U Bosni i Hercegovini ne postoji samo problem korupcije. Ona je široko rasprostranjena, ali nije ništa gora od korupcije u Bugarskoj ili Rumuniji ili bilo kojoj drugoj državi koja je tek uspostavila demokratski sistem", istakao je on.

Ovaj političar dijeli mišljenje onih koji tvrde da u BiH ne može doći do novih konflikata.

"Zapad ne smije dozvoliti nove incidente u BiH. Također, vjerujem da generacije iz ratnog perioda ne mogu na pravi način voditi postratnu zemlju. Ali, ono što me od svega najviše uznemirava jeste to što još nisam vidio probijanje novih uspješnijih generacija", razočaran je Ashdown.

On je također pita šta će se desiti ako Hrvatska i Srbija uđu u Evropsku uniju, a BiH nastavi zaostajati.

"Bosanski Hrvati imaju hrvatske pasoše, pa će time postati građani Evropske unije. Ista situacija će se desiti sa bosanskim Srbima. Bošnjaci će u takvoj situaciji jedini ostati po strani, u izoliranom dijelu države bosanskih muslimana u srcu Evrope", zaključuje Ashdown.