BiH
0

Bosna i Hercegovina ima budućnost u Evropskoj uniji

FENA
Mi vjerujemo da Bosna i Hercegovina ima budućnost u Evropskoj uniji i opredijeljeni smo da ovoj zemlji pomognemo na tom putu, kaže se u zajedničkoj izjavi Predsjedništva EU i šefova misija EU u BiH povodom 9. maja, Dana Evrope.

U izjavi koju su potpisali ambasador Njemačke Michael Schmunk, uime Predsjedništva EU, šef Delegacije Evropske komisije Dimitris Kourkoulas, specijalni predstavnik EU Christian Schvvarz-Schilling, komandant EUFOR-a kontra-admiral Hans-Jochen Witthauer, šef Policijske misije EU Vincenzo Coppola i šefica Promatračke misije EU Maryse Daviet, naglašava se da je ovo poseban dan za Evropu, koja ove godine slavi svoj 50. rođendan.

Na taj dan 1950. godine, francuski ministar Robert Schuman predstavio je svoj plan za izgradnju trajnog mira u Evropi stavljanjem francuske i zapadnonjemačke industrije uglja i čelika pod zajedničku upravu, tzv. Schumanovu deklaraciju.

U suštini, Robert Schuman je ratom razorenoj Evropi ponudio budućnost zasnovanu na pomirenju a ne na konfliktu, oslanjanju jednih na druge, a ne međusobnom uništavanju, vladavini zakona a ne zakonu sile. To je vodilo stvaranju Evropske zajednice uglja i čelika 1951. godine, uključujući zemlje Beneluxa, Francusku i Njemačku, tj. prvu Evropsku zajednicu, koja je uživala mir i prosperitet.

Ono što posebno odlikuje današnje evropske integracije je brzina promjena. Pristupanjem Bugarske i Rumunije, porodica EU je narasla na 27 zemalja članica. Iskustva ovih zemalja i drugih koje su stupile u Evropsku uniju u proteklim godinama pokazuju kako brzo zemlje mogu napredovati kada njihovi lideri pokažu političku volju za provođenje potrebnih reformi, kaže se u poruci šefova misija EU u našoj zemlji.