Prijedlog sporazuma
54

Bosna i Hercegovina i Makedonija jačaju ekonomsku saradnju

Klix.ba
Ilustracija (Foto: Shutterstock)
Ilustracija (Foto: Shutterstock)
Vijeće ministara BiH utvrdilo je Prijedlog sporazuma o ekonomskoj saradnji između Bosne i Hercegovine i Republike Sjeverne Makedonije, kojim se jačaju bilateralne veze.

Zaključivanjem sporazuma dvije države žele ojačati ekonomske veze te stvoriti mogućnosti za bolju saradnju privrednih subjekata i zajednički pristup trećim tržištima. Intenziviranje ekonomske saradnje bi u konačnici trebalo doprinijeti rastu nacionalnih ekonomija i povećanju robne razmjene dviju država.

Za ostvarivanje ovih ciljeva definirane su različite aktivnosti, usmjerene, između ostalog, na jačanje saradnje vladinih i nevladinih institucija te kontakata između privrednika i njihovog učešća na međunarodnim izložbama i sajmovima, osnivanje zajedničkih ulaganja, intenziviranje saradnje na međunarodnom nivou u vezi s pitanjima od zajedničkog interesa.

Prijedlog sporazuma sa izvještajem o pregovorima bit će dostavljen Predsjedništvu BiH, a za bh. potpisnika predložen je ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa.

Vijeće ministara BiH usvojilo je Informaciju Ministarstva komunikacija i prometa o učešću Bosne i Hercegovine u Regionalnom sporazumu o smanjenju cijene roaminga za zemlje Zapadnog Balkana.

Zaključeno je da će BiH potpisati ovaj sporazum početkom aprila na Digitalnom samitu u Beogradu. Bosna i Hercegovina će zatražiti da se početak njegove primjene prolongira do 31. 12. 2019. godine.

Dugoročno gledano, ovaj sporazum će omogućiti jačanje telekomunikacijskog tržišta u BiH, zaštitu potrošača, bolju konkurentnost i transparentnost elektronskih komunikacija, nastavak unapređenja i saradnje u vezi s daljnjim snižavanjem cijena usluga roaminga u regionu, na osnovu jednakosti i uzajamne dobrobiti, povećanje tržišnog takmičenja i smanjenje cijena roaminga za korisnike.

Vijeće ministara BiH primilo je k znanju Informaciju o poduzetim aktivnostima na zaštiti i povratu imovine građana i drugih pravnih lica iz Bosne i Hercegovine u Republici Hrvatskoj, koju će Generalni sekretarijat Vijeća ministara BiH dostaviti Predsjedništvu BiH na daljnje postupanje.

Osim izvještaja šefa Pregovaračkog tima BiH u Stalnoj zajedničkoj komisiji viših predstavnika država nasljednica bivše SFRJ, ova informacija uključuje i izvještaje Ministarstva pravde i Pravobranilaštva BiH.