Posjeta Beču
0

Bosna i Hercegovina i Austrija intenziviraju saradnju u oblasti sigurnosti

N. C.

Predstavnici Ministarstva sigurnosti Bosne i Hercegovine i čelni ljudi sigurnosnih agencija u BiH na poziv Ministarstva unutrašnjih poslova Austrije borave u Beču, gdje su imali niz sastanaka sa kolegama iz MUP-a Austrije.

Ova posjeta je nastavak saradnje dogovorene tokom nedavnog sastanka ministra sigurnosti BiH Selme Cikotića i ministra unutrašnjih poslova Austrije Karla Nehammera u Sarajevu.

"Ključna poruka je da Bosna i Hercegovina i Republika Austrija žele razvijati i intenzivirati saradnju u svim oblastima sigurnosti, što je ocijenjeno obostranim interesom dvije države. Tokom ove posjete dogovorene su i prve zajedničke aktivnosti kao i program rada za aktivnosti koji će se realizirati u narednim mjesecima", saopćeno je.

Osim sastanka u MUP-u Austrije, članovi bh.delegacije posjetili su i upoznali se sa radom azilantskog centra, načinom kontrola i sigurnosti na aerodromima, radom Ureda za zajedničke operacije te Centra za policijsku saradnju.

"Važna tema sastanaka je i saradnja u oblasti migracija, posebno borbe protiv krijumčarenja ljudima, povrataka migranata, te jačanje kapaciteta institucija BiH u oblasti migracija", navedeno je.

Predstavnik Ministarava sigurnosti BiH Saša Kecman je posjetio i lokaciju na kojoj se nalaze donirani kontejneri koji će uskoro biti prebačeni u prihvatni kamp Lipa kod Bihaća.

Istakao je da je ova donacija veoma važna jer će omogućiti da se prije nadolazeće zime izgrade smještajni kapaciteteti za migrante koji trenutno borave na Lipi, ali i za izmještanje osoba koje trenutno borave u napuštenim objektima u naseljenim mjestima.

U delegaciji BiH su bili i direktor Državne agencija za istrage i zaštitu Darko Ćulum, direktor Obavještajno-sigurnosne agencije Osman Mehmedagić, direktor Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH Mirsad Vilić, direktor Službe za poslove sa strancima BiH Slobodan Ujić i zamjenik direktora granične policije BiH Fahrudin Halač.