Globalni indeks mira
0

Bosna i Hercegovina 60. najmirnija zemlja u svijetu

Sarajevo-x.com
Institut za ekonomiju i mir objavio je novi Globalni mirovni indeks, a Bosna i Hercegovina se našla na 60. mjestu najmirnijih zemalja svijeta. Globalni indeks mira obuhvatio je 149 zemalja svijeta, a najmiroljubivom ponovo je proglašen Novi Zeland.

Kada je riječ o političkoj kulturi Bosna i Hercegovina je dobila ocjenu pet (najviša 10), za rad vlade 3,29, izborni proces 7, 83, za vojnu sposobnost ocjenu tri od pet, mogućnost terorističkog napada dva od pet, dok ocjena za poštivanje ljudskih prava iznosi dva od pet.

Kada je riječ o odnosima sa susjednim državama Bosna i Hercegovina je dobila ocjenu dva.

Prema procjeni Instituta nezaposlenost u BiH iznosi 31,1 posto, sloboda medija je na jako niskom nivou, tačnije ocijenjena je sa 10,5 od mogućih sto bodova, broj žena u parlamentu iznosi 19 posto, a prosječna očekivana životna dob u BiH, prema proračunu Instituta iznosi 74, 57.

Najmirnija zemlja svijeta je Novi Zeland, a slijede je Island i Japan. Slovenija je na 11. mjestu, Hrvatska na 41., Makedonija na 83., Crna Gora na 88., dok je Srbija zauzela 90. mjesto na listi.

Posljednje zemlje na listi su Izrael, Pakistan, Sudan, Afganistan, Somalia i najnesigurnija zemlja svijeta - Irak.

Lista najmirnijih zemalja svijeta se sastavlja na osnovu 23 indikatora kao što su podaci o broju zločina, sposobnosti i broju sigurnosnih snaga, udjelu zatvorenika u ukupnom stanovništvu, izdaci za vojsku, sloboda medija, poštivanje ljudskih prava, udio žena u vlasti...

Globalni indeks mira prvi put je objavljen 2007. godine.