Međunarodni dijalog
0

"Bosna i Hercegovina - 2014. Gdje želimo stići?"

FENA
Međunarodni dijalog "Bosna i Hercegovina - 2014. Gdje želimo stići?“ počeo je jutros u Sarajevu u organizaciji Fondacije Friedrich Ebert - Stiftung. Skup je okupio uticajne predstavnike iz politike, privrede, nauke i civilnog društva iz cijele BiH.

Direktor Friedrich Ebert - Stiftung BiH Helmut Kurth je otvarajući ovaj skup kazao da program obuhvata tri tematske cjeline: politiku pomirenja, privrednu i socijalnu politiku i integraciju BiH u Evropsku uniju.

Dodao je da je izabrana 2014. godina koja ima simbolički karakter. Te godine navršava se sto godina od atentata na austrougarskog prijestolonasljednika Franca Ferdinanda i ovaj datum je Komisija za Balkan svjesno uzela kao povod da bi 2014. godine reintegracijom država zapadnog Balkana mogla obilježiti početak evropskog stoljeća.

Ovaj skup je koncipiran kao otvoreni dijalog koji treba da potakne razmišljanja o očekivanjma i perspektivama svih građana BiH.

Ambasador Savezne Republike Njemačke u BiH Joachim Schmidt je, izražavajući zadovoljstvo zbog održavanja skupa, kazao da se pitanje gdje želimo stići, koje je osnovno pitanje ovog foruma, mora sagledati iz raznih perspektiva.

Profesor na Fakultetu političkih nauka Mirko Pejanović je, govoreći u okviru prve teme - politika pomirenja, kazao da je obnova povjerenja u bh. postratnoj socijalnoj realnosti moguća samo unutar realizacije svih pretpostavki za izgradnju i učvršćivanje mira u BiH.

Po njegovim riječima, po mišljenju samih građana, osobito onih skupina građana čiji su bliski srodnici ili komšije doživjeli progon i stradanje tokom rata, jednu od najvažnijih pretpostavki u odvijanju pomirenja ima spoznaja istine o ratu i izricanje sudskih presuda za počinjeni ratni zločin.

Pejanović je kazao da nepostojanje konsenzusa unutar vladajuće skupine stranaka usporava i otežava odvijanje procesa pomirenja.

"Posmatrano u cjelini, odvijanje pomirenja najviše ovisi od učvršćenja mira u BiH, a mir se u BiH može učvrstiti na putanji onog socijalnog razvoja koji omogućuje integraciju države BiH u NATO i Evropsku uniju“, kazao je, između ostalog Pejanović.