Vukoja ili neko drugi?
0

Bošković otkazao sutrašnju komisiju koja je trebala utvrditi listu za izbor sudije u Ustavni sud

N. V.
Foto: T. S./Klix.ba
Foto: T. S./Klix.ba
Sjednica Komisije za izbor i imenovanje Parlamenta Federacije BiH na kojoj bi potvrdili rang listu za izbor sudije Ustavnog suda BiH prolongirana je do daljnjeg.
Nastavak te četvrte sjednice je trebao biti održan sutra u 12:30 sati, ali je kako saznajemo otkazano po nalogu predsjednika Komisije, a što je HDZ-ov Mladen Bošković.

Komisija je trebala utvrditi listu koja će biti poslata u parlamentarnu proceduru odnosno prijedlog o kojem bi se glasalo u Parlamentu FBiH. Planirano je da bude poslata lista na kojoj se nalazi samo prvorangirani, no zastupnici su zatražili da im komisija pruži više opcija o kojima bi glasali.

Prvorangirani na listi komisije je HDZ-ov favorit Marin Vukoja sa 46,50 bodova, a drugoplasirana je članica VSTV-a BiH, bivša sutkinja Sanela Gorušanović Butigan sa 45,00 bodova.

Ukoliko bi oba imena bila poslata u Predstavnički dom FBiH, to otvara mogućnost da upražnjeno mjesto popune i oni koji su, prema komisiji, nižerangirani od Vukoje. Zbog toga HDZ-u ne odgovara da se odlučuje o novom sudiji Ustavnog suda BiH dok ne bude siguran da će imati podršku većine za to.

Trenutno bi podrška mogla biti upitna s obzirom na to da bošnjačka opozicija zahtjeva da se glasa o više kandidata te da se ne dozvoli HDZ-u izbor novog sudije iz reda hrvatskog naroda. Pritisak je na strankama Trojke koje u komisiji imaju četiri ruke, baš kao i NES, SBiH, SDA i DF. HDZ ima tri člana komisije koja će birati listu kandidata za izbor novog ustavnog sudije.