Formiranje vlasti u FBiH
32

Bošković: HDZ ne bježi od razgovora, legitimno predstavljanje zagovaraju SDA i DF

V. K.
Mladen Bošković (Foto: T. S./Klix.ba)
Mladen Bošković (Foto: T. S./Klix.ba)
Predstavnici HDZ-a, NES-a i Stranke za BiH održali su u Mostaru sastanak na kojem su razgovarali o daljem formiranju vlasti u Federaciji Bosne i Hercegovine.

Predstavnik HDZ-a u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH Mladen Bošković komentirao je probleme formiranja vlasti u ovom bh. entitetu te je rekao kako HDZ u posljednja dva ili tri mjeseca uopće ne govori o legitimnom predstavljanju već da to rade druge stranke.

"Nema jačeg zagovaratelja legitimnog predstavljanja u zadnja dva mjeseca kao od SDA i DF-a. HDZ i stranke oko njega, unutar HNS-a, nisu imali potrebu da govore o legitimnom predstavljanju. To je sve vrijeme radio DF i SDA i Lendo. To je činjenica", rekao je Bošković.

Poručio je kako HDZ nije promijenio svoju politiku u posljednjih nekoliko godina.

"HDZ nije ovdje da ruši Ustav i nije odstupao od svog principa legitimnog predstavljanja niti će odstupati. Zbog čega? Jer legitimno predstavljanje zagovaramo najmanje šest godina. Činjenica da se četiri godine u eteru vrti kako je HDZ taj koji blokira imenovanje vlade 2018. godine. Je li činjenica da niko od predsjednika ili dopredsjednika FBiH izabranih 2018. godine nije dao kandidata za novog predsjednika? Je li isto tako činjenica da HDZ više od četiri godine govori o promjenama izbornog zakona i Ustava?", pitao je Bošković.

Naglasio je kako neke stranke blokadama ne žele učiniti FBiH boljim i funkcionalnijim dijelom BiH.

"HDZ je istinski zagovaratelj formiranja Vlade FBiH. Mislimo da se vlada trebala formirati i prije 6. aprila. Imamo bezbroj problema u FBiH i moramo ih rješavati. To možemo samo s novom vladom. Duboko vjerujem da će razgovor prevladati i da ćemo otkočiti proces imenovanja Vlade. Ne zbog stolica, već zbog onih koji su tu i onih koje mi predstavljamo", ističe on.

Kada je riječ o predstavljanju Hrvata, Bošković ističe kako HDZ nema ekskluzivno pravo na to, već i druge stranke okupljene oko HNS-a.

"HDZ nije sam u Predstavničkom domu. U toj koaliciji je osam, devet pa i 11 stranaka. HDZ nije sam. On djeluje unutar HNS-a. Druga stvar, HDZ nije jedini predstavnik Hrvata u BiH. Mi jesmo oni koji su dobili apsolutno potporu Hrvata, ali to ne želimo zloupotrijebiti. HDZ nije taj koji ima ekskluzivno pravo za zaštitu interesa Hrvata, već to radi zajedno s drugim stranka u HNS-u", ističe Bošković.

Također, ističe kako će HDZ uvijek biti spreman za razgovore.

"HDZ se ne boji razgovora i pregovora. Međutim, želimo razgovarati o svim problemima Ustava, ali izbornog zakona koje u ovom trenutku imamo u BiH. Nadam se da će ovo biti okidač za dalje razgovore i rješavanje ovih problema koje FBiH ima", ističe HDZ-ov zvaničnik.

Kada je riječ o zahtjevu NES-a i SBiH za sazivanje ustavnopravne komisije, Bošković naglašava kako će se o tome razgovarati nakon blagdana.

"Kada se steknu uslovi i prođu blagdani. Kada vidimo šta smo dobili od kolegica i kolega, sazvat ćemo ustavnu komisiju i raspravljat ćemo u skladu sa Ustavom, zakonima i poslovnikom koji vrijede u ovom trenutku. O detaljima nije pametno sada pričati osim da smo spremni za razgovore i dogovore te da pokušamo da bude nešto što će biti naša trajna zadaća. Nemojte praviti histeriju. Bit će sazvana sjednica ustavnog povjerenstva kada se za to steknu uslovi. Kada će biti, ne mogu vam reći", zaključio je Bošković.