Uskoro potvrda
37

Bošković: Bliže smo da vlast u HNK formiramo sa SDA nego sa SDP-om

G. Š.
Foto: G. Š./Klix.ba
Foto: G. Š./Klix.ba
Nakon niza sastanaka o formiranju vlasti u Hercegovačko-neretvanskom kantonu je došlo do obrata i HDZ je trenutno bliže da novu vladu u tom kantonu formira sa dosadašnjim partnerima iz SDA nego sa političkim blokom koji čine SDP, NiP i DF.

Kako je nakon maratonskih sastanaka kazao lider KO HDZ-a BiH u HNK Stjepan Bošković koji s kontrolnim paketom od 11 ruku vodi glavne pregovore, definitivna odluku o partnerima s kojima će se formirati vlast nije se mogla donijetkidanas, kako nam je bio najavio.

"Obavili smo jutros razgovore sa HRS-om, sa SDA i sa Trojkom, kako ih u ovom trenutku zovemo. Trojka je uzela još vremena do sutra, da odgovori na uslove kolje smo mi postavili. A ovdje mogu reći prema onome što smo mi razgovarali, u ovom trenutku je SDA bliže ulasku u vlast", rekao je rekao je Bošković. Po njegovim riječima će se sutra znati mnogo više, a kako je najavio u petak će se HDZ oglasiti o partnerima s kojima će formirati novu Vladu u HNK.

Podsjetimo da je lider HDZ- a BiH Dragan Čović jučer u Mostaru kazao da pregovori o formiranju Vlade HNK napreduju, te da će u ovoj sedmici u Mostaru biti formirana Vlada HNK.

Čović je ranije najavio da će kantonalnu Vladu HNK po prvi put u povijesti predvoditi žena, te da će se podmladiti svi kadrovi, jer je potrebna svježa snaga na političkoj sceni, u tom kantonu kao i na višim nivoima vlasti.

Podsjetimo da se vlast ne može formirati bez HDZ BiH, koji je najjača politička opcija s 11 mandata. Njihov dosadašnji partner SDA sa sedam mandata druga je najjača politička opcija, dok HDZ 1990 broji tri mandata kao i SDP, HRS dva mandata kao i DF, te NES i NiP po jedan mandat.

U ovom kantonu za formiranje vlasti je potrebna dvotrećinska većina od 20 ruku, a Vlada HNK jedina u zemlji po uzoru na Federaciju BiH nakon prošlih izbora nije izabrana, te više od punog mandata raditi u tehničkom mandatu, na čelu da HDZ-ovim premijerom Nevenkom Hercegom.