Nesavjestan rad
1

Boško Orlić nepravosnažno osuđen za nesavjestan rad u službi Vlade Brčko distrikta

Klix.ba
Tužilaštvo Brčko distrikta
Tužilaštvo Brčko distrikta
Tužilaštvo Brčko distrikta BiH dokazalo je optužbe protiv službenika Vlade Brčko distrikta BiH Boška Orlića, kojeg je krajem prošle godine optužilo za nesavjestan rad prilikom dodjele podsticaja u poljoprivredi za 2013. godinu.

Optuženog Orlića (43), koji je zaposlen u Odjelu za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu, Osnovni sud u Brčkom je nakon glavnog pretresa nepravosnažno osudio na kaznu zatvora u trajanju od četiri mjeseca.

On je optužen da je proveo postupke dodjele podsticaja fizičkim i pravnim licima bez zadovoljavanja svih potrebnih uslova, čime je distriktu Brčko prouzrokovana šteta od preko stotinu i dvadeset hiljada KM.

Podsjetimo, Tužilaštvo Distrikta stavilo je na teret Orliću da je suprotno odredbama Pravilnika o načinu i uslovima za podsticaj u poljoprivrednoj proizvodnji sačinio, potpisao i u daljnju proceduru proslijedio nacrte odluka o izdvajanju novčanih sredstava za podsticaj u poljoprivrednoj proizvodnji za 2013.godinu. Isplate sredstava za ove namjene vršene su licima koja nisu priložila potrebne isprave o ispunjavanja pojedinih uslova. Radi se o nedostajanju uvjerenja o izmirenim obavezama po osnovu doprinosa prema fondovima penzionog i invalidskog osiguranja, te dodjeli sredstava za podsticaje pravnom licu koje nema sjedište na području Brčko distrikta BiH.

Ocjenjujući da su dokazani svi optužni navodi Osnovni sud je optuženog Orlića oglasio krivim za krivično djelo nesavjesnog rada u službi (iz člana 381. stav (2) Krivičnog zakona Brčko distrikta BiH).

Ova presuda nije pravosnažna budući da je optuženi, jednako kao i Tužilaštvo Distrikta, može pobijati žalbom.