{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Boško Lukić u bjekstvu, Marko Adamović uhapšen

F
23.12.2013. u 12:37
2
1
Boško Lukić u bjekstvu, Marko Adamović uhapšen
2
Boško Lukić u bjekstvu, Marko Adamović uhapšen
Za Boškom Lukićem, koji je osuđen na 14 godina zatvora za zločine u Ključu, raspisana je međunarodna potjernica, dok je Marko Adamović uhapšen i sproveden u pritvor.
"Boško Lukić se nije pojavio na izricanju presude, kada mu je određen pritvor, pa je za njim raspisana međunarodna potjernica. Marko Adamović je 20. decembra lišen slobode i upućen u pritvor u Kazneno-popravni zavod u Banjoj Luci", kazala je Manuela Hodžić, portparol Suda BiH.

Sud BiH je u petak, 20. decembra, pravosnažno je osudio Marka Adamovića na 22, a Boška Lukića na 14 godina zatvora za zločine u Ključu počinjene u ljeto 1992. godine.

Optuženi se nisu pojavili na izricanju presude, a Apelaciono vijeće im je odredilo pritvor.

Apelaciono vijeće je utvrdilo da su Lukić, u svojstvu komandanta Opštinskog bataljona Teritorijalne odbrane (TO), a Adamović, kao komandant Komande odbrane grada, bili učesnici udruženog zločinačkog poduhvata čiji je cilj bio progon nesrpskog stanovništva.

U okviru ovog progona je ubijeno više od 150 bošnjačkih civila, te su vršena nezakonita zatvaranja, premlaćivanja i druga nečovječna djela. Oni su prvostepenom presudom iz marta 2011. bili oslobođeni krivice i branili su se sa slobode.

Apelaciono vijeće je ukinulo ovu presudu i naredilo obnovljeno suđenje, tokom kojeg su se takođe branili sa slobode, prenosi BIRN-Justice Report.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: