Glavni revizor RS uporan
0

Boško Čeko: “Neću podnijeti ostavku”

Piše: A. Kovač
Iako je najavio da će podnijeti ostavku ako Narodna skupština RS ne usvoji izvještaj Glavne službe za reviziju javnog sektora RS o radu i poslovanju ove institucije za 2008. godinu, Boško Čeko, glavni revizor javnog sektora Republike Srpske, promijenio je mišljenje.

“Neću podnijeti ostavku jer bi to nekima odgovaralo i jedva bi dočekali. Čak su smislili i koga će na moje mjesto postaviti. Očigledno je moja ostavka nekome odgovarala, pa zbog toga izvještaj nije ni usvojen. E, sada sam se naljutio i nema ostavke”, kazao je u izjavi za Sarajevo-x.com Čeko.

Prema riječima Čeke još je tužnije da u srijedu, kada nije usvojen, o izvještaju uopće nije ni diskutovano.

“Očigledno su računali da će to kod mene izazvati takve emocije da dam ostavku”, kazao je Čeko.

U isto vrijeme kada nije usvojen izvještaj, prema riječima Čeke, Narodna skupština RS usvaja zaključke kojima direktno sputava rad njegove Službe koja radi po INTOSAI - međunarodnim standardima za vrhovne revizorske institucije javnog sektora koje su prihvatile sve zemlje svijeta, a naglasak imaju na nezavisnosti: finansijskoj, organizacionoj i funkcionalnoj.

“Rekao sam im da ću te zaključke kojima sputavaju i vrše pritisak na rad Službe za reviziju javnog sektora RS poslati i u OHR, i u preko 190 organizacija širom svijeta, pa nek svi znaju šta i kako radi Narodna skupština RS-a”, kazao je Čeko.

Čeki je inače 2003. godine i prijećeno zbog posla koji obavalja.

“U to vrijeme smo radili izvještaje poslovanja privatizovanih firmi, međutim, određeni tajkuni su valjda mislili da radim reviziju privatizacije te me jedan dan neko nazvao na telefon i kazao mi - “znaš li ti da imaš djecu?”. Nakon što sam javno objavio da ne radim reviziju privatizacije nego izvještaje poslovanja privatizovanih firmi, prijetnje su prestale. Policija nikada nije ništa uradila da pronađe osobe koje su mi prijetile”, kazao je Čeko.

Povodom izjave Čeke o pritiscima na njega i Glavnu službu za reviziju javnog sektora RS, oglasio se i Centar za humanu politiku iz Doboja.

“Obavještavamo javnost da je Centar za humanu politiku vršio i vrši pritisak na ovu službu i druge institucije za reviziju javnog sektora u BiH kako bi one postale nezavisnije, profesionalnije i efikasnije u svom radu i kako bi revizorski izvještaji prikazivali stvarno stanje, koje je mnogo gore od do sada prikazanog u revizorskim nalazima.

Naš pritisak nije isti kao što je pritisak predstavnika revidiranih subjekata, skupštinskog odbora za reviziju i drugih institucija vlasti, jer je njihov pritisak i djelovanje u funkciji očuvanja pozicija neodgovornog i nezakonitog finansijskog poslovanja i upravljanja imovinom u javnom sektoru, kontrole i smanjenja dostignutog nivoa nezavisnosti, profesionalnosti i efikasnosti ove revizorske institucije”, navodi se u saopćenju.