{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Bosić: U RS-u postoji prisluškivanje pojedinaca

F
27.5.2008. u 16:11
0
0
Bosić: U RS-u postoji prisluškivanje pojedinaca
0
Bosić: U RS-u postoji prisluškivanje pojedinaca
Predsjednik Srpske demokrtaske stranke (SDS) Mladen Bosić tvrdi da u RS-u "postoji prisluškivanje pojedinaca koje se zloupotrebljava u političke svrhe, ali da bezbjednosne službe u RS to ne smiju da priznaju, te i da je sam bio žrtva prisluškivanja“.
Bosić je danas u Banjoj Luci na pres-konferenciji izrazio nezadovoljstvo radom Narodne skupštine RS-a koja je zadnju sjednicu održala u aprilu, a narednu zakazala za treći juni ove godine.

"SDS smatra da je nedopustivo da najveća demokratska institucija RS-a više od mjesec dana ne održava sjednice, za šta smatramo da je urađeno sa namjerom, jer ukoliko je predsjednik Narodne skupštine RS (NSRS) spriječen u obavljanju svojih dužnosti postoje njegovi potpredsjednici. U proteklom periodu je bilo izuzetno važnih odluka o kojima je stav trebala zauzeti skupština“, rekao je Bosić.

Izrazio je zabrinutost za funkcioniranje i odnos institucija RS-a, a naročito institucije predsjednika RS "koja funkcionira pod specifičnim uslovima koji su doveli do isticanja autoritativne komponente vlasti predsjednika vladajuće stranke".

Bosić podsjeća da NSRS-a nije raspravljala o izuzetno važnim temama poput oblasti poljoprivrede u kojoj je došlo do prijenosa nadležnosti sa nivoa entiteta na nivo BiH, "a samim time je došlo do smanjenja ingerencija NSRS-a, a istovremenog jačanja ingerencija Parlamentarne skupštine BiH“.

Iz tog razloga, dodao je, SDS će na narednoj sjednici NSRS-a tražiti stavljanje na dnevni red tačaka koje govore o prijenosu nadležnosti iz oblasti poljoprivrede i obrazovanja koje su isključivo u nadležnosti RS-a prema Daytonskom mirovnom sporazumu.

"Ovo što vidimo na djelu je prijenos nadležnosti kašičicu po kašičicu sa RS-a na nivo BiH“, tvrdi predsjednik SDS-a.

Bosić je naveo i da je na sceni "zaoštravanje odnosa između SNSD-a i SBiH, što je u principu taktika koja je primjenjena i pred izbore 2006. godine, a u stvari je riječ o vještačkom sukobu Harisa Silajdžića i Milorada Dodika“.

"Ovaj put u pitanju je sukob vezan za bosanski, srpski, hrvatski, bošnjački jezik i veoma je jasno da je u pitanju vještački isfabrikovan sukob, jer svi su upoznati sa činjenicom da niti je moguće Srbima zabraniti korištenje srpskog jezika niti Srbi mogu Bošnjacima nametnuti kako da zovu svoje jezike i prema tome veoma je jasno da je ovdje u pitanju predizborna kampanja za naredne lokalne izbore'', izjavio je Bosić.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: