BiH
0

Bosić: U RS-u postoji prisluškivanje pojedinaca

FENA
Predsjednik Srpske demokrtaske stranke (SDS) Mladen Bosić tvrdi da u RS-u "postoji prisluškivanje pojedinaca koje se zloupotrebljava u političke svrhe, ali da bezbjednosne službe u RS to ne smiju da priznaju, te i da je sam bio žrtva prisluškivanja“.

Bosić je danas u Banjoj Luci na pres-konferenciji izrazio nezadovoljstvo radom Narodne skupštine RS-a koja je zadnju sjednicu održala u aprilu, a narednu zakazala za treći juni ove godine.

"SDS smatra da je nedopustivo da najveća demokratska institucija RS-a više od mjesec dana ne održava sjednice, za šta smatramo da je urađeno sa namjerom, jer ukoliko je predsjednik Narodne skupštine RS (NSRS) spriječen u obavljanju svojih dužnosti postoje njegovi potpredsjednici. U proteklom periodu je bilo izuzetno važnih odluka o kojima je stav trebala zauzeti skupština“, rekao je Bosić.

Izrazio je zabrinutost za funkcioniranje i odnos institucija RS-a, a naročito institucije predsjednika RS "koja funkcionira pod specifičnim uslovima koji su doveli do isticanja autoritativne komponente vlasti predsjednika vladajuće stranke".

Bosić podsjeća da NSRS-a nije raspravljala o izuzetno važnim temama poput oblasti poljoprivrede u kojoj je došlo do prijenosa nadležnosti sa nivoa entiteta na nivo BiH, "a samim time je došlo do smanjenja ingerencija NSRS-a, a istovremenog jačanja ingerencija Parlamentarne skupštine BiH“.

Iz tog razloga, dodao je, SDS će na narednoj sjednici NSRS-a tražiti stavljanje na dnevni red tačaka koje govore o prijenosu nadležnosti iz oblasti poljoprivrede i obrazovanja koje su isključivo u nadležnosti RS-a prema Daytonskom mirovnom sporazumu.

"Ovo što vidimo na djelu je prijenos nadležnosti kašičicu po kašičicu sa RS-a na nivo BiH“, tvrdi predsjednik SDS-a.

Bosić je naveo i da je na sceni "zaoštravanje odnosa između SNSD-a i SBiH, što je u principu taktika koja je primjenjena i pred izbore 2006. godine, a u stvari je riječ o vještačkom sukobu Harisa Silajdžića i Milorada Dodika“.

"Ovaj put u pitanju je sukob vezan za bosanski, srpski, hrvatski, bošnjački jezik i veoma je jasno da je u pitanju vještački isfabrikovan sukob, jer svi su upoznati sa činjenicom da niti je moguće Srbima zabraniti korištenje srpskog jezika niti Srbi mogu Bošnjacima nametnuti kako da zovu svoje jezike i prema tome veoma je jasno da je ovdje u pitanju predizborna kampanja za naredne lokalne izbore'', izjavio je Bosić.