BiH
0

Bosić: U Italiji neće biti govora o budžetu i Vijeću ministara BiH

SRNA
Mladen Bosić
Mladen Bosić
Predsjednik Srpske demokratske stranke Mladen Bosić rekao je da ne očekuje da će na predstojećem sastanku u Italiji, kojem će prisustvovati lideri šest vodećih stranaka u BiH, biti govora o budžetu i formiranju Savjeta ministara.

"Taj posao treba uraditi u BiH, a ne bilo gdje u inostranstvu", rekao je Bosić Srni.

On je odbacio spekulacije da će taj skup predstavljati "mini Dejton", navodeći da je riječ o seminaru o temi "Da li je Ustav BiH kompatibilan sa EU" koji u potpunosti organizuje i finansira njemačka fondacija "Konrad Adenauer".

"Ovo nije nikakav skup koji se organizuje pod međunarodnim pritiskom, zbog čega očekujem da će na njemu biti razmijenjena mišljenja o temi sastanka i ništa izvan toga", istakao je Bosić.

On je podsjetio da su stavovi SDS-a u vezi sa reformom Ustava BiH poznati i da je SDS spreman da se Ustav uskladi sa presudom Evropskog suda za ljudska prava u predmetu Sejdić-Finci i na ostale promjene koje bi išle ka boljoj funkcionalnosti , ali nikako na štetu Republike Srpske i njenih ingerencija dobijenih u Dejtonskom sporazumu.

U italijanskom gradu Cadenabbija od 26. do 29. novembra biće održan skup o temi "Da li je Ustav BiH kompatibilan sa EU", u organizaciji njemačke Fondacije "Konrad Adenauer", na kojem će učestvovati lideri SNSD-a, SDS-a, HDZ-a, HDZ 1990, SDP-a, SDA, kao i predstavnici više institucija iz BiH.