SDS
0

Bosić pozvao opoziciju na razgovore o banjalučkom dogovoru

FENA
Predsjednik Srpske demokratske stranke (SDS) Mladen Bosić uputio je pismo liderima Partije demokratskog progresa Mladenu Ivaniću, Srpske radikalne stranke Milanku Mihaljici i Demokratskom narodnom savezu Marku Paviću, u kojem poziva da zajednički sagledaju situaciju u vezi nedavne izjave da se kroz promjene Ustava promijeni unutrašnja organizacija BiH.

Posebno se bi se razmatrao dogovor o temeljnom preuređenju BiH kao '“suverene države sa četiri teritorijalne jedinice koje bi činile takozvani srednji nivo vlasti“, a što su kritikovale pojedine stranake i krugova u RS-u.

“To je suštinska promjena Dejtonskog sporazuma čiji temelj i esenciju čini ustavna definicija da je BiH sastavljena od dva entiteta, Federacije BiH i RS“, kaže Bosić u pismu, koje je upućeno i vanparlamentarnim strankama i intelektualnim krugovima.

Lider SDS-a ističe i da su pitanja o kojima se pregovaralo u Banjoj Luci, na sastanku predsjednika SNSD-a Milorada Dodika, SDA Sulejmana Tihića i HDZ Dragana Čovića, od sudbonosnog značaja za budućnost naroda i RS-a i ne mogu biti riješavana na zatvorenim sastancima uskog kruga ljudi.

„Pitanje budućnosti RS-a nije samo pitanje vlasti, vladajuće stranke ili njenog vođe Milorada Dodika nego pitanje svih nas zajedno, kao ljudi koji su stvarali RS i koji u njoj vide budućnost za svoju djecu“, ocjenjuje se u Bosićevom pismu.

On poziva na sastanak zbog ozbiljnosti ukupnog trenutka, a razmotrila bi se novonastala situaciju, koja prevazilazi koalicione sporazume i međusobne stranačke pozicije.