BiH
0

Bosić osudio sinoćne izjave Silajdžića

FENA
Predsjednik Srpske demokratske stranke (SDS) Mladen Bosić je kao "političko orgijanje" nazvao sinoćne izjave predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Harisa Silajdžića i još nekih predstavnika iz Sarajeva, koje je okarakterizirao kao "ratno rukovodstvo BiH i FBiH".

On je dodao da sve to, nažalost, upućuje da proces suđenja Radovanu Karadžiću neće biti proces samo njemu, već i suđenje RS-u.

"Upravo ratni lideri FBiH očekuju od tog procesa mnogo više, odnosno očekuju da 13 godina nakon završetka rata u BiH proglase svoju pobjedu", rekao je lider SDS-a.

Bosić smatra da stoga Narodna skupština mora da zauzme stav o ovom pitanju.

"Ovo što se desilo sinoć iz Sarajeva jasno upućuje da će se kriza u BiH samo produbljivati i da će to biti, praktično, okidač daljih napada na RS. Očekujemo od vlasti RS-a da se jasno odupru takvim napadima i njihove izjave da bi trebalo uhapsiti i Silajdžića su više nego licemjerne i imaju namjeru da nastave zajedno da rade u zajedničkoj vlasti u BiH".

Klub SDS-a je saopćio, također, da u novonastalim okolnostima nisu danas spremni da učesvuju u radu sjednice Narodne skupštine, te da se prave kao da se ništa nije desilo.

Međutim, današnja sjednica Skupštine je prekinuta, a nastavak zakazan za septembar.