Razvlačenje procedure
111

Bosić: Od ukidanja akciza najvjerovatnije nema ništa do novog saziva parlamenta

F. H.
Mladen Bosić (Foto: T. S./Klix.ba)
Mladen Bosić (Foto: T. S./Klix.ba)
Mladen Bosić, delegat u Domu naroda Bosne i Hercegovine upozorio je kako političke stranke razvlače donošenje odluka koje bi bile u korist građana i da smatra da u skladu sa dosadašnjom praksom akcize neće moći biti ukinute do novog saziva Parlamenta.

Mladen Bosić je istakao kako se danas nije desilo ništa novo nego nastavak prakse odgađanja donošenja odluke koju građani nestrpljivo očekuju.

"Činjenica da je prošlo 140 dana od donošenja u Zastupničkom domu Zakona o akcizama, koji je danas tek u prvom čitanju prošao jasno govori da će doći do odlaganja, odnosno da će to visiti do idućeg saziva Parlamenta koji Boga pitaj kada će biti," kazao je Bosić.

Upozorio je da je amandmanska faza neizvjesna i da on pretpostavlja da je ovo posljednja sjednica doma iako postoje tvrdnje da će ih biti još. Podsjetio je da je u ranijim sazivima praksa bila da se poslije augusta ne sazivaju sjednice jer se ulazi u izborni ciklus i da vjeruje da će biti i ovaj put.

"Da vas podsjetim da na snagu nije stupio novi zakon o PDV-u, i da uopće ne znamo u kojoj fazi je komisija koja je zadužena za usaglašavanje u vezi sa tim zakonom. Danas se pokazalo samo da pritisak koji građani vrše na političare ima nekog efekta, a ne toliko da bi političari donijeli odluke u njihovom interesu," poručio je Bosić.

Kazao je kako se od povećanja u budžetu dijeli građanima po 100 KM i da je to prikriveni pokušaj kupovine glasača.

"Ja pretpostavljam i ubijeđen sam u to, da će to ići ka sljedećem mandatu Parlamenta. Kada će biti sljedeći mandat Parlamenta formiran i kada će Parlament biti u funkciji. Čini mi se da je uopće pitanje hoće li doći ikada do primjene ovog zakona, ako ne u neko dogledno vrijeme," upozorio je Bosić.