Ništa skandalozno
22

Bosić: Očekujem od Matvijenko da poštuje Ustav BiH

Piše: Er. M.
Foto: N. G./Klix.ba
Foto: N. G./Klix.ba
Predsjedavajući Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Mladen Bosić kazao je kako ne zna šta je uopće skandalozno u jučerašnjem obraćanju predsjednice Vijeća Federacije Federalne skupštine Ruske Federacije Valentine Matvijenko, ali kako očekuje od nje da poštuje Ustav BiH i Dejtonski mirovni sporazum.

Predsjednica Vijeća Federacije Federalne skupštine Ruske Federacije Valentina Ivanovna Matvijenko obratila se na današnjoj sjednici Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH delegatima, kazavši da se Rusija zalaže za što skorije uklanjanje Ureda visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini i da se u BiH desio "građanski rat".

Bosić je rekao da ne zna šta je skandalozno u obraćanju ruske funkcionerke i da on ne može nikome govoriti šta će reći. Kako kaže, Matvijenko je delegatima vjerovatno prenijela svoju viziju nekog problema.

"Rusija je u BiH kao članica PIC-a politički igrač koji posmatra, ali i donosi odluke. Ja ne bih komentarisao šta je rečeno, ali očekujem od svih, pa i od predstavnika Rusije, da poštuju Ustav BiH i Dejtonski mirovni sporazum", kazao je Bosić.

Što se tiče komentara Valentine Matvijenko vezanih za nadležnosti entiteta, on je kazao da svi trebaju poštovati nadležnosti nivoa vlasti u BiH, dakle i općina i kantona i entiteta i države.

Na pitanje o prekidanju današnje sjednice Zastupničkog doma PSBiH o Izvještaju Evropske komisije, on je odgovorio kako je evropski put najvažnija tema za građane BiH koja zaslužuje da se o njoj raspravlja u najvišem organu zakonodavne vlasti.

"Hitna sjednica koja mora biti održana u roku od tri dana ne dopušta kvalitetnu analizu i pripremu ozbiljne tačke. Mislim da su zastupnici većinom glasova s pravom odlučili da se Izvještaj Evropske komisije uputi u komisijsku fazu i da se održi rasprava s ljudima iz Vijeća ministara BiH", rekao je Bosić.

On je istakao da je zakazivanje pa prekidanje hitne sjednice Zastupničkog doma PSBiH pomalo neozbiljno, jer to nije nešto što bi očekivali od ozbiljnog organa zakonodavne vlasti.

Bosić je upitan da prokomentariše i dio u izvještaju u kojem stoji kako su reforme usporene zbog nefunkcionisanja vlasti i da Vijeće ministara BiH nije moglo perfektno funkcionisati zbog problema političke prirode.

"Tačno je da ovdje izvjesni vremenski period ne postoji jasna parlamentarna većina i to nije nikakva tajna. Vijeće ministara BiH se ponaša kao manjinska vlast. Parlamentarna većina pravi se od tačke do tačke", rekao je Bosić.

Upitan je i o potpisivanju ugovora u Dubrovniku o izgradnji Pelješkog mosta. On smatra da je i u tom slučaju neozbiljna situacija te da je ovo najveći problem Hrvatske koja će morati otplaćivati tako veliku investiciju.

S obzirom na to da političke stranke u BiH još uvijek nisu uspjele postići dogovor u vezi s izmjenama Izbornog zakona BiH, Bosić je kazao da je prošlo vrijeme za izmjene izbornog zakonodavstva.

"Mi idemo u izbore u kriznoj situaciji. Tek poslije izbora tražit ćemo način na koji će se problem riješiti. Ja ne vidim pomak u tome", rekao je Bosić.

Zaključio je kako je veliki problem što je Evropska unija svrstala BiH u istu grupu s Kosovom te da to predstavlja upozorenja svim političarima.

"Smatram da to pomalo zvuči nepravedno s obzirom na kompleksnost načina na koji se donose odluke u BiH, odnosno zahtijevanje konsenzusa. Evropska komisija trebala bi imati u vidu da zbog političke situacije to nije najefikasniji način, ali osigurava političku stabilnost koja je ovdje prioritet", kazao je Bosić.