Uoči sjednice
3

Bosić: Ne znam da li je "zavrtanjem ruku" osigurana većina za povećanje akciza

Piše: S. H.
Foto: Harun Muminović/Klix.ba
Foto: Harun Muminović/Klix.ba
Mladen Bosić, zamjenik predjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamenta BiH, kazao je da je još uvijek neizvjesno da li će doći do povećanja akciza na gorivo za 15 feninga te da ne zna je li osigurana većina tzv. "zavrtanjem ruku".

Također je kazao da je na današnjoj sjednici Kolegija Predstavničkog doma Parlamenta BiH odbijen zahtjev SNSD-a za smjenu Vijeća ministara, tako da se sutra neće naći na dnevnom redu sjednice.

Zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamenta BiH Mladen Bosić smatra da SNSD koristi čisto politikanstvo i da skreće pažnju javnosti sa stvarnih problema.

"SNSD želi da ih podržimo da se smijeni Vijeće ministara jer su predstavnici Republike Srpske preglasani na jednoj od prethodnih sjednica kada se glasalo o prijedlogu zakona o povećanju akciza na gorivo. Ja ih sada pozivam, ako im je to jedini motiv, da sutra zajedno glasamo protiv povećanja akciza i da oborimo taj prijedlog", kazao je Bosić.

Dodaje da se SNSD ponaša kao džeparoš i da skreće pažnju s krupnih kriminalnih afera u Republici Srpskoj.

On je dodao da je još uvijek nepoznato da li će doći do povećanja akciza na gorivo.

"Stvar u vezi s akcizama je još nepoznata, ne znamo da li su osigurali većinu 'zavrtanjem ruku'. Mnogo pitanja je otvoreno o poskupljenju goriva i utroška tih sredstava. Šta će biti s građanima koji ni na koji način nisu povezani s autoputem, a morat će plaćati skuplje gorivo.

Na kraju je kazao da će SDS biti protiv hitne procedure o povećanju akciza koju nameće Vijeće ministara.

Na sutrašnjoj redovnoj sjednici Predstavničkog doma na dnevnom redu je i glasanje o prijedlogu zakona o povećanju akciza, odnosno poskupljenju goriva za 15 feninga, a neizvjesno je hoće li državni parlamentarci izglasati spomenuti zakon.

Podsjećamo, prije dvije sedmice na hitnoj sjednici Predstavničkog doma PSBiH nije izglasano povećenje akciza na gorivo, što je jedan od uslova za novu tranšu kredita od MMF-a.