BiH
0

Bosić: Javni servisi nisu u službi svih građana

FENA
Mladen Bosić (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Mladen Bosić (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Poslanik SDS-a u Predstavničkom domu PSBiH Mladen Bosić obrazložio je na današnjoj sjednici Prijedlog zakona o izmjenama Zakona o Javnom radio-televizijskom sistemu BiH i Prijedlog zakona o izmjenama Zakona o Javnom radio-televizijskom servisu BiH čiji su predlagači poslanici SDS-a.

Suština izmjena odnosi se na promjenu modela finansiranja javnih servisa, odnosno, SDS traži da se javni servisi finansiraju iz entitetskih i državnog budžeta.

"Smatram da servisi koje imamo danas nisu servis svih građana, nisu politički neovisni, već su pod utjecajem političkih stranaka koje su na vlasti. Zašto bi građani plaćali takve servise", rekao je Bosić.

Dodao je da je SDS u RS-u i u Brčko Distriktu prikupio 130.000 potpisa građana koji se slažu s ovim prijedlogom. Potpredsjednik Doma Denis Bećirović kazao je da je suštinsko pitanje ustvari pitanje osnivanja korporacije. "Promjena modela finansiranja je neprihvatljiva jer bi javni sistem transformirao u državni", kazao je Bećirović.

Smatra da model finansiranja javnih servisa iz budžeta nije na fonu evropskog puta BiH. Poslanik Šefik Džaferović suglasan je s Bećirovićem te smatra da su principi nezavisnosti i nepristrasnosti uzročno-posljedično vezani s načinom finansiranja. Komisija za saobraćaj i komunikacije Predstavničkog doma PSBiH dala je negativno mišljenje na oba prijedloga izmjena Zakona koji je predložio SDS.