BiH
0

Bosić: Centralna izborna komisija mora spriječiti blokadu institucija RS-a

FENA
Lider SDS-a Mladen Bosić smatra da je glavni problem u RS-u to što postoji blokada institucija za koju je okrivio bošnjačke delegate Vijeća naroda RS-a, jer su zaustavili skupštinsku odluku da predsjednik entitetskog parlamenta Igor Radojičić privremeno obavlja neodložne poslove iz nadležnosti predsjednika RS-a.

Bosić je u izjavi novinarima upozorio da bi blokada institucija RS-a mogla da potraje ukoliko se ne riješi trenutna situacija zbog čega SDS podržava rješenje da se raspišu prijevremeni izbori za predsjednika RS-a na kojima će učestvovati i kandidati iz sva tri naroda.

To praktično znači da će se birati i predsjednik i potpredsjednici RS-a.

Podsjećamo, zbog činjenice da RS u ovom momentu nema osobe koja će obavljati funkciju predsjednika RS-a dovodi se u pitanje i rad Narodne skupštine jer prema Ustavu RS-a predsjednik mora da potpiše usvojene zakone kako bi uopće i stupili na snagu.

Bosić je istaknuo da bi legitimnim izborom novog predsjednika RS-a bila otklonjena ta blokada.

"Legitimni izbor predsjednika RS-a je takav da se na izborima pravi jedna lista s koje bi se birali i predsjednici i potpredsjednici", kazao je Bosić navodeći da ukoliko se tako ne postupi "ostaje prostor i da se nadalje osporava legitimitet izbora".

On od Centralne izborne komisije očekuje da donese odluke u skladu sa zakonom i tako deblokira situaciju u RS-u.