BiH
146

Bosić: Bošnjačka politika vrti se oko riječi genocid i agresija još od kraja rata

Piše: Er. M.
Mladen Bosić (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Mladen Bosić (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Zamjenik predsjedavajućeg Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Mladen Bosić kazao je na posebnoj sjednici Narodne skupštine RS-a kako se bošnjačka politika od rata do danas vrti oko riječi genocid i agresija.

Bosić je rekao da su predstavnici u Zastupničkom domu PSBiH postigli jedinstven stav da traže odgađanje sjednice nakon najave podnošenja revizije, što je nazvao državnim udarom s obzirom na to da nije postojao konsenzus u Predsjedništvu BiH.

On je dodao da podnošenje revizije znači nastavak bošnjačke politike koja je definisana pomoću dvije riječi i to agresija i genocid što, prema njegovim riječima, Srbi slušaju od vremena poslije rata.

Istakao je da RS mora definisati da li će braniti Dejtonski mirovni sporazum jer njime RS ima legitimitet i mogućnost blokiranja odluka na državnom nivou. Ukoliko srpski političari smatraju da treba čuvati Dejton. onda ne trebaju učestvovati u rušenju institucija koje je Dejton utemeljio.

On je kazao da nije tajna da hrvatski faktor želi svoju teritoriju i preraspodjelu u BiH, ali da nikada nisu donijeli odluku da napuste institucije BiH već su se borili da imaju još više mjesta. Zastupnike je pozvao da razmisle o tome.

Bosić je rekao da jedinstvo daje snagu političkim strukturama, ali da to znači saradnju i dogovor i da jednostavno ne može biti utemeljeno na tome da se nekome naređuje povlačenje određenih poteza.

U tom kontekstu podsjetio je da su člana Predsjedništva BiH i zastupnike u institucijama BiH birali građani, isto kao i zastupnike u NSRS. Zastupnike je pozvao da logikom donose odluke, a ne srcem.