{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Bosansku dolinu piramida ove godine posjetilo 150.000 turista

S
6.11.2007. u 12:29
0
0
Bosansku dolinu piramida ove godine posjetilo 150.000 turista
0
Bosansku dolinu piramida ove godine posjetilo 150.000 turista
Prema preliminarnim podacima Fondacije "Arheološki park: Bosanska piramida Sunca" ove godine je Bosansku dolinu piramida posjetilo oko 150.000 posjetilaca. Na taj način, već drugu godinu zaredom, Visočka dolina je jedna od najprivlačnijih turističkih destinacija u Bosni i Hercegovini.
Najveća posjeta piramidama zabilježena je u maju 2007. kada je oko 40.000 posjetilaca s interesovanjem obilazilo piramide Mjeseca, Sunca i kompleks podzemnih tunela, saopšteno je iz Fondacije. Najveći broj se odnosio na ekskurzije iz svih dijelova BiH, ali i iz susjednih zemalja.

Tokom ljetnih mjeseci, bh. dijaspora je kao i lani ponovo prednjačila. Osim naših ljudi ove godine dolina je bilježila i posjete turista iz 80 zemalja svijeta koji su, u knjigama utisaka Fondacije, isticali svoju impresioniranost arheološkim lokacijama. Najčešće, inostrani turisti dolaze iz Hrvatske, Mađarske, Slovenije, Austrije, SAD i drugih zemalja.

Posjetioci daju bezrezervnu podršku Fondaciji na odvažnom projektu kojeg su pokrenuli. Oni koji više puta posjećuju dolinu piramida ističu zadovoljstvo ovogodišnjim otkrićima: podzemni labirint tunela Ravne, kamenu građevinu u Vratnici koja se sastoji od impresivnih megalitnih blokova i velike otkopane površine s kamenim terasama na vrhu Bosanske piramide Mjeseca.

Najčešće isticane zamjerke su na račun nerazvijene turističke infrastrukture u Visokom kao što je nepostojanje znakova dobrodošlice, tabli s mapama i informacijama, kampova za volontere, slab prilaz lokacijama i sl. Ove primjedbe idu na račun turističke zajednice i lokalnih i kantonalnih vlasti. Uvažavajući grandioznost i značaj ovog projekta za BiH i u globalnim razmjerama posjetioci izražavaju čuđenje zbog nedostatka finansijske podrške projektu institucija BiH, ali i svoje razočarenje zbog zabrane radova na Bosanskoj piramidi Sunca koju je uvelo federalno Ministarstvo kulture. To je i uticalo na manji broj turista nego prošle godine, stoji u saopštenju Fondacije.

Kada se otklone ovi nedostaci, onda će se od tranzitnih posjetilaca koji ostanu nekoliko sati dobiti turisti koji ostaju nekoliko dana i koji će donijeti značajan devizni priliv privredi BiH.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: