BiH
0

Bosanskopodrinjski kanton 6. aprila se prisjeća poginulih pripadnika MUP-a RBiH

FENA
Goražde
Goražde
Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP) Bosanskopodrinjskog kantona (BPK) Goražde u saradnji s Udruženjem veterana policije - regije Goražde, prigodnim sadržajima obilježit će 6. april Dan sjećanja na poginule pripadnike MUP-a Republike BiH.

S ovim datumom počinje obilježavanje značajnih događaja i datuma iz proteklog rata na području BPK-a.

Prema riječima ministra unutrašnjih poslova BPK-a Nermina Džambegovića, neradni 6. april opredijelio je organizatore da većinu aktivnosti planiraju za ponedjeljak, 8. aprila.

"Vlada Kantona ove je godine u program prvi put uvrstila i 6. april, datum koji je s razlogom određen za sjećanje na poginule pripadnike policije jer tog datuma poginuo je prvi pripadnik policije u ovoj regiji, stoga je on zvanično Dan sjećanja na sve njih koji su u periodu 1991.-1995. godina dali svoje živote", pojasnio je Džambegović.

"Ponosni smo na sve ono što su pripadnici policije učinili u tom periodu, njih 60 je poginulo, a na stotine ih je lakše i teže ranjeno", kazao je Mesud Kumro, predsjednik Skupštine Udruženja veterana policije regije Goražde 91-95.

Program obilježavanja Dana sjećanja na poginule pripadnike MUP-a RBiH, počet će polaganjem cvijeća na spomen obilježju“ Goražde grad heroj, svojim braniocima“.

U Centru za kulturu održat će se svečana sjednica posvećena sjećanju na poginule pripadnike MUP-a, a potom je planiran obilazak mezarja poginulih i umrlih pripadnika.