Zbog laži o ulozi u ratu
0

Bosanski Srbin u američkoj sudnici

Sarajevo-x.com
Neđo Ikonić
Neđo Ikonić
Sudnica federalnog suda u Milwaukeeju od ponedjeljka će preuzeti ulogu tribunala za ratne zločine, kada zvanično i započinje suđenje srpskom imigrantu koji je optužen da je u imigracijskim formularima, u aprilu 2002. godine u Beogradu, napisao same laži s ciljem prikrivanja njegove stvarne uloge u ratu u Bosni i Hercegovini.

Neđo Ikonić (42) iz Greenfielda optužen je u osam tačaka koje se odnose na navođenje lažnih informacija u imigracijskim formularima, kada je 2002. godine stigao u SAD. Ikonić, koji ne zna engleski jezik, napisao je kako je tokom rata u BiH bio samo "radnik".

Međutim, tužitelj tvrdi kako je imigrant zapravo bio pripadnik specijalnih policijskih snaga koje su 1995. godine čuvale cestu u blizini Srebrenice, gdje je maksakrirano više od 7.000 muslimana. Iako Ikonić nije bio formalno optužen za ratne zločine, njegovo ime se pojavljuje u dokumentima kojima raspolažu tužitelji Međunarodnog suda pravde u Hagu.

Kako pišu američki mediji, ovo je samo jedan od nekoliko slučajeva prikrivanja stvarne uloge pojedinaca u pomenutom ratu s ciljem dobivanja dozvole za ulazak u SAD, a kojima se bave federalni tužitelji.

Da bi dobili parnicu, tužitelji ne moraju dokazati da je Ikonić učestvovao u zločinima, ali će morati dokazati da su njegove navodne laži doprinijele dobivanju dozvole za ulazak u SAD. Tako će se u sudnici raspravljati o tome šta se dešavalo u BiH tokom jula 1995. godine, kada se i desio masakr u Srebrenici, otkrio je medijima pomoćnik državnog tužitelja Dan Sanders.

Tužitelji će, kako je najavljeno, na klupu za svjedočenje dovesti najmanje jednog stručnjaka sa suda u Hagu, bosanskog Srbina koji sada kao vozač kamiona živi u Americi, te mnoge druge svjedoke.

Ikonićev odvjetnik Nikola Kostić izjavio je kako njegov klijent nije bio u vojsci, već da je bio policijski službenik koji nije lagao prilikom popunjavanja formulara za odlazak u Ameriku.