{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Bosanski Srbin optužen u Americi

S
4.5.2007. u 17:21
0
0
Bosanski Srbin optužen u Americi
0
Bosanski Srbin optužen u Americi
Greensboro
Bivši pripadnik Vojske Republike Srpske proglašen je krivim za davanje lažnih podataka vlastima u Americi. Sud u gradu Greensboro, Sjeverna Karolina, SAD, proglasio je Veselina Vidačaka, Srbina iz BiH, krivim zbog davanja neistinitih podataka imigracionim vlastima o služenju vojske.
Tridesetdvogodišnji Vidačak je, prema saznanjima tamošnjih vlasti, za vrijeme rata u BiH, uključujući 1995. godinu, bio pripadnik Zvorničke brigade Vojske Republike Srpske (VRS). Podatak o pripadnosti jedinici nije naveo pri popunjavanju imigracionih formulara prilikom ulaska u SAD, saznaje BIRN.

Prema američkim zakonima, za ovo krivično djelo Vidačaku prijeti kazna do 30 godina zatvora ili deportacija.

Državno tužilaštvo u Sarajevu nam nije moglo potvrditi da li je protiv Vidačaka pokrenuta istraga i da li postoji zahtjev za isporučivanjem, ističu iz BIRN-a.

SAD su prošle godine isporučile BiH tri osobe – Gorana Bencuna, Zdravka Božića i Mladena Blagojevića, koji su proglašeni krivim zbog davanja lažnih podataka. Sva trojica su bivši pripadnici VRS-a i navodno su učestvovali u napadu na Srebrenicu.

Bencun je nakon kraćeg zadržavanja u pritvoru pušten, dok je protiv Božića i Blagojevića podignuta zajednička optužnica za učestvovanje u udruženom zločinačkom poduhvatu, a suđenje je počelo 20. aprila. Na istoj optužnici su i Željko Zarić i Zoran Živanović, koji su uhapšeni u BiH.

Za vrijeme trodnevnog suđenja u Americi, Vidačak je priznao da jeste bio pripadnik VRS-a, ali je rekao da je u danima nakon pada Srebrenice bio ranjen te da nije učestvovao u akcijama u kojima je ubijeno više od 8.000 Bošnjaka.

Vidačakovi branioci priložili su medicinske nalaze u prilog ovoj tvrdnji.

Sud je najavio da će konačnu odluku, odnosno presudu, saopćiti u augustu ove godine.

Pred istim sudom uskoro bi se trebala pojaviti još dvojica bosanskih Srba pod istim optužbama – Milivoje Janković i Uglješa Pantić.

Američke vlasti su samo prošle godine uhapsile 26 bosanskih Srba, protiv kojih su podignute optužnice zbog davanja lažnih podataka imigracionim vlastima SAD-a.

Prema izvještajima američkih medija, jedan od glavnih svjedoka na suđenju u Greensboru bio je Richard Butler, nekadašnji istražitelj Haškog tužilaštva koji danas radi za Homeland Security’s Immigration Office, pri odjelu koji se bavi istraživanjem eventualnih počinilaca kršenja ljudskih prava koji se nalaze u SAD-u.

Butler je za vrijeme rada u Haagu bio uključen u istrage o učesnicima masakra u Srebrenici i ulozi Zvorničke brigade. Među prikupljenim dokumentima je i onaj na kojem stoji ime Vidačaka kao pripadnika ove jedinice.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: