BiH
12

Bosanski Petrovac će graditi spomenik svojim velikanima umjetnosti

FENA
Bosanski Petrovac
Bosanski Petrovac
Bosanki Petrovac, kao malo koji grad, dao je bh. i svjetskoj umjetnosti četiri velikana, pisce Ahmeta Hromadžića i Skendera Kulenovića, te dva svjetski poznata slikara Mersada Berbera i Jovana Bijelića.

Kako se odužiti petrovačkim velikanima, bila je tema danas održanog sastanka načelnika Općine Bosanski Petrovac Zlatka Hujića sa akademskim kiparom Zlatkom Dizdarevićem i direktoricom općinskog Centra za kulturu i obrazovanje Milicom Kecman.

"Ova četiri velikana umjetnosti, koja su rođena u Bosanskom Petrovcu, a slavu doživjeli u cijelom svijetu, neodvojivi su dio Bosanskog Petrovca i zaslužuju da dobiju jedan zajednički spomenik u svom rodnom gradu", istakao je načelnik Hujić.

Stoga je dogovoreno da jedan od najboljih akademskih kipara u BiH Zlatko Dizdarević, zajedno sa Centrom za kulturu i obrazovanje, predloži idejno rješenje spomenika koji će odražavati zahvalu Bosanskog Petrovca svojim velikanima umjetnosti.

"Legende krajiških velikana, te univerzalne ljepote umjetnosti, inspiracija su Zlatku Dizdareviću i mi u Općini Bosanski Petrovac vjerujemo da će ideja zajedničkog spomenika ovim velikanima, koju nam ponudi, biti isto tako odraz veličine i ljepote koju su stvarali Berber, Bijelić, Kulenović i Hromadžić", dodao je Hujić.