{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Bosanski brod: Vlasnik PIP-a oštetio budžet za više od 135 hiljada KM

F
3.6.2008. u 13:28
0
0
Bosanski brod: Vlasnik PIP-a oštetio budžet za više od 135 hiljada KM
0
Bosanski brod: Vlasnik PIP-a oštetio budžet za više od 135 hiljada KM
Centar javne bezbjednosti Doboj podnio je Okružnom tužilaštvu u tom gradu izvještaj o izvršenim krivičnim djelima protiv M.M. (1960.), iz Bosanskog Broda, zbog osnova sumnje da je izvršio krivična djela utaja poreza i doprinosa i zloupotreba ovlaštenja u privredi.
Prijavljeni je kao odgovorna osoba u preduzeću d.o.o. PIP u Bosanskom Brodu, u poslovnim knjigama za 2001. godinu, oporezivi promet proizvoda namijenjen krajnjoj potrošnji lažno prikazao kao prodaju proizvoda (određenom kupcu) za koja su propisana uvjetna porezna oslobađanja i za koja se ne obračunava i ne plaća porez na promet proizvoda.
Za to prethodno nisu bili ispunjeni potrebni uvjeti iz Zakona o akcizama i porezu na promet.

Istovremeno, u poslovnoj dokumentaciji preduzeća, nije izvršio knjiženje prodaje proizvoda koji su fakturirani istom kupcu, niti je prihod od te prodaje evidentirao u ukupnom prihodu preduzeća za poslovnu 2001. godinu.

Na ovaj način, prijavljeni je izbjegao plaćanje poreza na promet proizvoda i posebnog poreza na željeznicu, ostvarivši pritom protivpravnu imovinsku korist od 135.626,29 KM, čime je za isti iznos oštetio budžet Republike Srpske.

Kao odgovorna osoba u navedenom preduzeću, za osam mjeseci 2002. godine M.M. nije izvršio plaćanje poreza na promet proizvoda po neplaćenim izlaznim računima, a u kojima je porez već obračunat u iznosu 666,69 KM. Navedene obaveze nije uplatio ni u postupku prinudne naplate, te je, uskrativši sredstva koja predstavljaju javni prihod, za isti iznos ostvario protivpravnu imovinsku korist, saopćio je danas Centar javne bezbjednosti Doboj.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: