{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Bosanski brod: Vlasnik PIP-a oštetio budžet za više od 135 hiljada KM

F
3.6.2008. u 13:28
0
0
Bosanski brod: Vlasnik PIP-a oštetio budžet za više od 135 hiljada KM
0
Bosanski brod: Vlasnik PIP-a oštetio budžet za više od 135 hiljada KM
Centar javne bezbjednosti Doboj podnio je Okružnom tužilaštvu u tom gradu izvještaj o izvršenim krivičnim djelima protiv M.M. (1960.), iz Bosanskog Broda, zbog osnova sumnje da je izvršio krivična djela utaja poreza i doprinosa i zloupotreba ovlaštenja u privredi.
Prijavljeni je kao odgovorna osoba u preduzeću d.o.o. PIP u Bosanskom Brodu, u poslovnim knjigama za 2001. godinu, oporezivi promet proizvoda namijenjen krajnjoj potrošnji lažno prikazao kao prodaju proizvoda (određenom kupcu) za koja su propisana uvjetna porezna oslobađanja i za koja se ne obračunava i ne plaća porez na promet proizvoda.
Za to prethodno nisu bili ispunjeni potrebni uvjeti iz Zakona o akcizama i porezu na promet.

Istovremeno, u poslovnoj dokumentaciji preduzeća, nije izvršio knjiženje prodaje proizvoda koji su fakturirani istom kupcu, niti je prihod od te prodaje evidentirao u ukupnom prihodu preduzeća za poslovnu 2001. godinu.

Na ovaj način, prijavljeni je izbjegao plaćanje poreza na promet proizvoda i posebnog poreza na željeznicu, ostvarivši pritom protivpravnu imovinsku korist od 135.626,29 KM, čime je za isti iznos oštetio budžet Republike Srpske.

Kao odgovorna osoba u navedenom preduzeću, za osam mjeseci 2002. godine M.M. nije izvršio plaćanje poreza na promet proizvoda po neplaćenim izlaznim računima, a u kojima je porez već obračunat u iznosu 666,69 KM. Navedene obaveze nije uplatio ni u postupku prinudne naplate, te je, uskrativši sredstva koja predstavljaju javni prihod, za isti iznos ostvario protivpravnu imovinsku korist, saopćio je danas Centar javne bezbjednosti Doboj.

Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: