BiH
125

Bosanski Brod: Obilježena 24. godišnjica stradanja civila u mjestu Kolibe

Klix.ba
Danas je u mjestu Kolibe u Bosanskom Brodu obilježena 24. godišnjica od stravičnog zločina nad mještanima ove mjesne zajednice.

Prije 24 godine, 16. 4. 1992. godine, u napadu srpskih vojnih snaga i jedinica JNA ubijeno je 23 mještana. U napadu je za svega nekoliko sati ubijeno deset Hrvata ove mjesne zajednice i trinaest Bošnjaka. Ubijeni su na svojim kućnim pragovima bez ikakve krivice, a ni nakon 24 godine za ovaj zločin niko nije odgovarao.

Bio je to najteži zločin na području bosanskobrodske opštine u proteklom ratu, a prisutni su se danas molitvama, minutom šutnje, polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća prisjetili žrtava i odali im dužnu poštu.

Porodicama pobijenih Kolibaraca sućut su izrazili prisutni dužnosnici sa raznih razina vlasti i javnog života u Bosni i Hercegovini i Hrvatskoj.

Među njima su bili muftija banjalučki Osman ef. Kozlić, potpredsjednik Republike Srpske Josip Jerković, potpredsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Senad Bratić, ministar za raseljene i izbjegle osobe u Vladi RS-a Davor Čordaš, zastupnik u Vijeću naroda RS-a Enes Suljkanović, pomoćnik ministra boraca i invalida rata FBiH general Martin Frančešević, predsjednik kluba Bošnjaka u NSRS Mihret Okić, predsjednik općinskog vijeća Bosanskog Broda Ivo Mijić, izaslanik ministra branitelja Republike Hrvatske general Marinko Krešić i drugi.

Vijence su položili predstavnici Udruge veterana domovinskog rata 101. bosanskobrodske brigade HVO-a, izaslanstvo ministra branitelja Republike Hrvatske, razna udruženja, kao i predstavnici političkih stranaka.

Skup je održan kod Spomen turbeta u kolibarskom mezarju i kod Spomen križa na kolibarskom groblju.