Na kursu samoodbrane
0

Bosanske žene koje žele pokazati vlastitu snagu

Tekst i foto: Amra Kovač
Foto: Amra Kovač
U Sarajevu se sve češće dešavaju napadi na ljude dok se vraćaju s posla, s fakulteta, iz škole, iz grada, a sve kako bi se počinio sitni kriminal tj. otimanje mobitela, novčanika, torbica. Mete su najčešće žene jer se teže brane, te su mnoge od njih počele izbjegavati kretanje sumnjivim dijelovima grada, a neke su odlučile nabaviti i sprejeve za odbranu. Međutim, mnoge od njih pribjegavaju tečajevima samoodbrane o čemu vam donosimo posebnu reportažu.

Posjetili smo jedan takav klub koji se bavi obučavanjem žena tehnikama samoodbrane. Klub vodi Emina Ahmetović, instruktor-majstor Kung Fu Wu Shu samoodbrane.

“Kung Fu sam počela trenirati prije sedam godina. S vremenom sam postala instruktor, a potom i majstor. Čim postanete majstor imate obavezu i druge učiti tehnikama koje vi znate, te sam pokrenula sekciju u Sarajevu kao dio Centra za obuku Kung Fu vještina”, kazala je na početku razgovora za Sarajevo-x.com, Emina Ahmetović.

Prema njenim riječima svoje učenike podučava vještinama koje su primjenjive u stvarnom životu.

“Tehnike kojima podučavam polaznike sekcije su odbrana od raznog oružja - nož, pištolj, kratka, duga palica, tonfa, nun čake, te rukovanje raznim oružjem. Ali, prije svega, polaznici uče da svaki konflikt moraju pokušati riješiti prvo verbalno, a tek kada su fizički napadnuti zadati osobi koja ih je napala udarac kojim će eliminisati napad”, kazala je Ahmetovićeva.

Kako kaže, učenike uči i kako da ne prekorače nužnu odbranu.

“Tehnikama Kung Fua jednim udarcem osobi možete nanijeti teške tjelesne povrede, oštetiti vitalne funkcije, tako da učenici moraju naučiti da štite zdravlje i život samog napadača, odnosno da primjene samo nužnu odbranu da eliminišu napad”, kazala je Ahmetovićeva.

Trenira jer je bila žrtva napada

Na treningu smo zatekli 29-godišnju A. M. Iako je majka petogodišnjeg dječaka, prije šest mjeseci odlučila se upisati na tečaj samoodbrane jer je i sama bila žrtva fizičkog napada.

“Živimo u gradu gdje svaki dan možete čuti da je neka žena napadnuta ili je, pak, žrtva porodičnog nasilja. Dugo sam razmišljala da se upišem u neki klub gdje bih naučila tehnike samoodbrane. Međutim, s obzirom da nosim hidžab teško mi je bilo pronaći klub koji bi mi odgovarao i u koji bih se upisala. Onda sam upoznala Eminu Ahmetović i počela trenirati”, kazala je M, koja na većinu treninga koji se održavaju u prostorijama sarajevske Elektroenergetske škole, vodi i svog petogodišnjeg sina kako bi i on naučio tehnike samoodbrane.

Kaže da od kada trenira i od kada je svjesna da posjeduje vještine kojima bi se u slučaju napada znala odbraniti osjeća mnogo veće samopouzdanje i ne mora razmišljati kojom ulicom navečer smije proći, a kojom ne, da ne bi bila napadnuta.

“Samoodbranu bih uvela kao obavezan predmet u svaku srednju školu. Jer osim što se osoba u slučaju fizičkog ili napada oružjem zna odbraniti i osjeća veće samopouzdanje, treniranje pozitivno utiče i na zdravlje svakog čovjeka”, dodala je M.

Alma Čolić: "Želim zaštiti svoj život"

Dvadesetdvogodišnja Alma Čolić je za sekciju koji vodi Ahmetovićeva čula na radiju.

“Nakon što sam čula reklamu odlučila sam se početi trenirati kako bih u slučaju fizičkog napada, koji se u Sarajevu dešavaju skoro svaki dan, mogla zaštiti svoj život i fizički integritet. Treniram već deset mjeseci. Kung Fu vas ne uči samo samoodbrani, Kung Fu je filozofija života, a i kao mnogi drugi sportovi Kung Fu, naravno, pozitivno utiče na zdravlje čovjeka”, kazala je Čolićeva.

Na treningu smo zatekli i jednog muškarca, Edina Hasića. On je počeo trenirati nakon što su ga prije nekoliko mjeseci na tramvajskom stajalištu kod Predsjedništva BiH presrela trojica mladića tražeći mu novac. Srećom, tada nije povrijeđen jer je uspio pobjeći napadačima, ali je odmah nakon toga počeo trenirati Kung Fu Wu Shu samoodbranu.

Tokom treninga one su nam demonstrirali odbranu od napada nožem, pištoljem, kratkom palicom, a neke od demonstriranih tehnika možete vidjeti na fotografijama.