BiH
0

Bosanske rukotvorine otvaraju Grawe BH Fashion Week

Sarajevo-x.com
U utorak, 11. aprila, nevladina organizacija Bosanske rukotvorine (BH crafts), svečano će otvoriti XVI Grawe BH Fashion Week Sarajevo koji se održava u Avaz biznis centru u Sarajevu, sa početkom u 20 sati.

Ovom prilikom, BH crafts će u Bosni i Hercegovini premijerno predstaviti dječiju kolekciju „Zima 2006/2007“. Odjeću će nositi male manekenke modne agencije „Nova maS“. Ista kolekcija, ranije je predstavljena na sajmu dječije odjeće u Parizu, održanom u februaru ove godine.

Fashion Week organizuje Udruženje manekena, modnih kreatora i agencija Bosne i Hercegovine. Učešće Bosanskih rukotvorina na ovom modnom događaju, kao i razvoj dječije kolekcije, finansirala je Evropska unija u okviru projekta „Centar za transfer tradicionalnih vještina izrade rukotvorina“.

[SLIKA]1[/SLIKA]

Nevladina organizacija BH crafts okuplja više od pet stotina žena iz oba bosanskohercegovačka entiteta koje više od deset godina veoma uspješno, izrađuju odjevne i ukrasne predmete tradicionalnim tehnikama pletenja, heklanja i tkanja, tehnikama koje su bosanske rukotvorine učinile prepoznatiljivim i cijenjenim u cijelom svijetu. Žene koje nemaju priliku da rade na drugim mjestima, izradom ovih rukotvorina, zarađuju sebi za život. Bosanske rukotvorine sve više postaju prepoznatljiv bosanskohercegovački brend.