Fondacija
0

Bosanske piramide u strategiji razvoja turizma

Sarajevo-x.com
Fondacija “Arheološki park: Bosanska piramida Sunca” pozdravlja izradu prijedloga Strategije razvoja turizma u Federaciji BiH u kojoj se Bosanska dolina piramida navodi kao jedna od prioritetnih turističkih destinacija u zemlji, saopšteno je danas iz Fondacije.

Od početka geo-areoloških radova u Visokom (2005-2008) blizu 500.000 posjetilaca je obišlo lokacije Bosanskih piramida Sunca i Mjeseca, tumulus u Vratnici i kompleks podzemnih tunela “Ravne”. Najveći broj posjetilaca zabilježen je 2006., ali je sa uvođenjem zabrane radova na Bosanskoj piramidi Sunca broj turista prepolovljen.

Fondacija koristi ovu priliku da pozove Federalno ministarstvo kulture i državnu Komisiju za zaštitu nacionalnih spomenika da ukinu zabranu izvođenja radova u donjem dijelu Bosanske piramide Sunca koja je najatraktivnija lokacija za turiste i istraživače, navodi se u saopštenju.

Iz Fondacije podsjećaju također da su i preporuke uglednih svjetskih arheologa i geologa koji su učestvovali na Prvoj međunarodnoj naučnoj konferenciji o Bosanskoj dolini piramida da se ubrza istraživanje na ovoj piramidi. Također, rezultati naučnih analiza kamenih blokova s piramide Sunca pokazuju da je riječ o visokokvalitetnim betonskim blokovima što je senzacionalno otkriće jer starost ovog betona daleko nadmašuje pojavu rimskog betona. S intenziviranjem radova i novim otkrićima ubrzaće se razvoj arheološkog turizma u BiH i ekonomski oporavak zemlje, zaključuje se u saopštenju.