BiH
0

Bosanske piramide u regionalnoj turističkoj ponudi

FENA
Fondacija Arheološki park: "Bosanska piramida Sunca" je tokom 2008. dogovorila generalno zastupništvo s nekoliko vodećih turističkih agencija iz regiona koje su pokazale interes za dovođenje organiziranih grupa turista u Bosansku dolinu piramida.

Ugovor o turističkom zastupanju i organizovanoj posjeti arheološkim lokacijama Bosanske doline piramida potpisan je s Turističkom agencijom "Respect" iz Visokog.

S uglednom slovenskom turističkom agencijom "Kompas" dogovoreno je dovođenje turista koji dolaze u BiH preko susjednih država (Slovenije i Hrvatske), a splitska turistička kuća "Maestral" je među prvima ponudila aranžmane s posjetama bosanskim piramidama na svojoj web stranici.

Novosadska putnička agencija "Kosmopolit" pojavljuje se kao autor programa "Bosni u pohode" u čijem je okviru i nekoliko aranžmana s posjetom piramidama u Visokom.

Trenutno je većina posjetilaca i turista u posjeti Visokom samo u tranzitu, bez višednevnog odsjedanja. U budućnosti će stotine hiljada posjetilaca početi dolaziti organizovano. Na taj način razvijat će se arheološki turizam u BiH kao potencijalno najvažnija ekonomska grana, saopćeno je iz Pres-službe Fondacije.