BiH
0

Bosanske piramide u Kairu

Sarajevo-x.com
U protekla tri dana, od 4.-6. marta 2008. u Kairu je nizom aktivnosti obilježena stogodišnjica (1908-2008) najznačajnije obrazovne ustanove u Egiptu - Kairskog Univerziteta, a tim povodom u Kairu je boravio i osnivač Fondacije “Arheološki park: Bosanska piramida Sunca” Semir Osmanagić, saopšteno je iz ove fondacije.

Osnivač Fondacije “Arheološki park: Bosanska piramida Sunca” Semir Osmanagić u Kairu se susreo s rektorom i prorektorima Univerziteta te ih upoznao s projektom istraživanja Bosanske doline piramide i saradnjom koja je ostvarena s egipatskom Vladom te vodećim arheolozima i geolozima iz "Zemlje piramida".

Povodom jubileja Univerziteta Arheološki fakultet je organizirao i naučni skup „Giza kroz vijekove". Početak naučne Konferencije bio je prilika za Osmanagića da se ponovo susretne s dekanom Fakulteta prof. dr. Alaa Shaheenom. Sa zadovoljstvom je konstatovano da je uspostavljena već dvogodišnja konkretna saradnja na planu istraživanja bosanskih piramida. Arheološki fakultet kariskog Univerziteta ima 3.000 studenata s preko stotinu nastavnika i vodeća je svjetska institucija za istraživanje piramida. Profesor Shaheen je sa iznimnim zadovoljstvom govorio o utiscima njegovih arheologa prilikom posjete Bosanskoj dolini piramida tokom 2007. potencirajući interes i ostalih stručnjaka s Fakulteta za istraživanje na arheološkim lokacijama u Visokom.

Dekan Shaheen je najavio svoj dolazak u Visoko ove godine s delegacijom od deset vodećih arheologa, geologa i egiptologa s Fakulteta. To je najbolji dokaz koliko vodeći svjetski stručnjaci za piramide drže do globalne važnosti piramidalnog kompleksa u Bosni i Hercegovini.

Semir Osmanagić se susreo i s kolegama koji su već uključeni u projekt bosanskih piramida kao što su arheolog i konzervator prof.dr. Mona Fouad Ali, arheolog i egiptolog prof.dr. Muhamed Ibrahim Ali, geolog i petrolog prof.dr. Mustafa Jakub, arheolog i egiptolog prof.dr. Nabil Swelim, vodeci egipatski geolog prof.dr. Mahmut El-Anbaawy i drugi.

Među stručnjacima za piramide koji su imali svoj naučni prilog bio je i osnivač Fondacije "Arheološki park: Bosanska piramida Sunca" Semir Osmanagić. Njegov referat "Sličnosti i razlike bosanskih i egipatskih piramida" je naišao na nepodijeljenu pažnju egipatskih stručnjaka i studenata.

Na početku izlaganja Osmanagić je konstatovao da "postoje pravilne piramide nedaleko od nas na platou Gize po kojima su ovi objekti i dobili svoju definiciju, ali isto tako postoje i hiljade kamenih struktura u obliku piramida širom svijeta sa pravilnom orijentacijom prema stranama svijeta, među kojima su i bosanske piramide". Upozoreno je na niz arheoastronomskih, geoarheoloških, satelitskih i građevinskih argumenata koji govore o podudarnostima, ali i krupnim razlikama između ova dva piramidalna kompleksa.

Trećeg dana Konferencije Osmanagić je imao čast da bude u radnom Predsjedništvu Konferencije.

Prodekan Arheološkog fakulteta prof.dr. El-Lehdi Salah je insistirao da Osmanagić održi predavanje za studente i profesore Fakulteta prilikom svoje naredne posjete Egiptu u drugoj polovini marta 2008. godine. Također je sa rukovodstvom Fakulteta (dekanom i prodekanom) načelno dogovoreno da Osmanagić svoju drugu doktorsku disertaciju radi na ovoj uglednoj instituciji čime bi se začela nova naučna disciplina: „Bosanske piramide" po ugledu na egiptologiju, nauku o istraživanju egipatskih piramida i hramova faraonskog perioda.

Još jednom je potvrđeno da će krajem avgusta 2008. godine u radnu posjetu Bosanskoj dolini piramida doći brojni ekspertni tim sa Univerziteta u Kairu koji će se sastojati od uglednih arheologa, geologa i egiptologa. Njihovo istraživanje u Visokom koje traje već treću godinu zaredom bit će ovaj put fokusirano na detalje o gradnji bosanskih piramida.

Osmanagić je posjetio i Fakultet za nauku Univerziteta u Kairu gdje je sa načelnikom Odjeljenja za geologiju prof.dr. Muhamedom El-Anbaawijem dogovorio pokretanje projekta geološkog ispitivanja Bosanske doline piramida. Profesor El-Anbaawi je najugledniji egipatski geolog i već je radio analize uzoraka uzetih sa bosanskih piramida.

Osmanagić je razgovarao i s rukovodiocem Poljskog Centra za mediteransku arheologiju dr. Zbigniewom Szafranskim s kojim je razmijenio mišljenja o aktivnostima na arheološkim lokacijama u Visokom i Egiptu. Ovaj Centar je već 70 godina prisutan u Egiptu na istraživanju različitih lokacija iz faraonskog perioda. Osmanagić je pozvan da posjeti njihovo najatraktivnije istraživačko središte u Aleksandriji 27. marta 2008. godine.

Osnivač Fondacije posjetio je i najtiražniji dnevni list u arapskim zemljama „Al Ahram". Sa jednim od vodećih i najiskusnijih novinara Alaaom Sabetom dogovoreno je medijsko praćenje projekta bosanskih piramida kao i predstavljanje projekta za egipatske medije prilikom njegovog slijedećeg dolaska u Egipat (21-28.03.2008.).

Tokom trajanja Konferencije Osmanagić je dao izjavu za milionsko gledalište Drugog programa državne televizije o otkriću prvih evropskih piramida i pozitivnom utjecaju na turistički razvoj Bosne i Hercegovine.

Prilikom zatvaranja arheološke Konferencije u Kairu brojni egipatski studenti i profesori su izrazili želju da dođu u Bosnu i vide prve evropske piramide.