BiH
0

Bosanske piramide predstavljene u Engleskoj

Sarajevo-x.com
U engleskom gradiću Glastonbury je 17. i 18. maja 2008. održana međunarodna konferencija o megalitnoj gradnji drevnih civilizacija. Učestvovali su autori i istraživači iz Velike Britanije, Sjedinjenih Američkih Država, Australije i Holandije.

Kao jedan od tri vodeća gosta-predavača prisutnima na Konferenciji predavanje je održao i osnivač Fondacije :”Arheološki park: Bosanska piramida Sunca” Semir Osmanagić.

Glastonbury je sjedište čuvenog uzvišenja Glastonbury Tor koje je, prema zvaničnim informacijama, već “deset hiljada godina mjesto hodočašća razlicitih kultura”. Uzvišenje je kružna struktura sa izduženim zadnjim dijelom nastala kombinacijom pješčara, gline i krečnjaka. Po svom obliku podsjeća na strukturu Toprakalija u Gornjoj Vratnici koja je građena kombinacijom gline i pješčara.

Spiralne terase Glastonbury Tora podsjećaju na slične terase strukture Dolovi takođe u Gornjoj Vratnici gdje Fondacija trenutno vrši istraživanja. Još jedna sličnost struktura na ove dvije lokacije su i njihova neuobičajena energetska svojstva, odnosno prisustvo dinamičnih elektromagnetnih polja.

Ovakve konferencije, na kojima nezavisni istraživači predstavljaju svoje knjige i autorske radove o zanemarenim i od zvanične nauke zaboravljenim arheološkim lokacijama i arheoastronomskim cjelinama, su redovna pojava u Velikoj Britaniji u poslednjih 40 godina. Tako su, ovom prilikom, autori Michael Bott, Peter Marshall, Tom Graves, Nicholas Mann i David Furlong govorili o hiljadama megalitih lokacija i dolmena u Zapadnoj Evropi o čijem se značenju i autorima jako malo zna. Jay Wakefield i Reinoud De Jonge su istakli postojanje 300 prahistorijskih megalitnih lokacija u Novoj Engleskoj (SAD) među kojima i američkog “Stonehenga”. Philip Coppens i Chris Morton su govorili o misterioznim perfektno obrađenim kristalnim lubanjima koje su pripadale civilizaciji Maja. Kate Masters je dala interesantan pregled višetonskih megalita u francuskoj provinciji Mayenne. Hamish Miller je govorio o prahistorijskim ostacima megalitne gradnje na Novom Zelandu, a David Hatcher Childress o zaboravljenim prahistorijskim gradovima u Južnoj Americi i na Pacifičkim otocima.

Predavanje Osmanagića o Bosanskoj dolini piramida dočekano je s zanimanjem, ali i skepsom u prepunoj dvorani. Većina prisutnih je ranije nešto čula o otkriću bosanskih piramida u medijima, ali nisu znali detalje. Očekivanja prije predavanja najbolje je okarakterisao holandski matematičar Reinoud De Jonge koji je izjavio: “Čuo sam za piramide u Bosni, ali ja ne vjerujem u njih.”

Osmanagić je, za razliku od svih govornika, jedini govorio o konkretnom geo-arheološkom istraživanju kojim rukovodi već tri godine i u koji je utrošeno preko 250.000 radnih sati. Istaknut je multidisciplinarni naučni pristup u otkrivanju piramidalnog kompleksa u Visokom. Redali su se dokazi o postojanju pet unikatnih piramidalnih kamenih struktura, zatim kamenih građevina u Vratnici, prahistorijske podzemne mreže tunela ispod Bosanske doline piramida… Fotografije i filmovi sa arheoloških lokacija do u detalje su pokazali majstorstvo drevnih graditelja piramida u Bosni. Iznimna pažnja prisutnih karakterisala je predavanje Osmanagića. Nekoliko puta je pomenut stav nekih arheologa i geologa iz Sarajeva, Tuzle, Ljubljane, Londona, New Yorka i New Orleansa, koji nikada nisu posjetili lokacije, a tvrde da je sve prirodno u Visokom i potpisuju peticije pune neistina tražeći da se istraživanja zaustave. Fotografije četiri reda slaganih kamenih blokova na Bosanskoj piramidi Sunca te obrađene ploče pješčara na Bosanskoj piramidi Mjeseca koje su povezane vezivnim materijalom su bile dovoljan dokaz da izazovu salve smijeha prisutnih na tezu oponenata projekta koji tvrde da su ovi blokovi i ploče “prirodni”. Osmanagic je takođe govorio o fenomenu kamenih kugli u Bosni, koje se pridružuju kamenim kuglama u Kostariki, Meksiku i Uskršnjim otocima.

Kraj predavanja Osmanagića dočekan je dugotrajnim aplauzom i ovacijama. Za razliku od svih drugih predavača Osmanagiću je postavljeno niz pitanja te se program čitave Konferencije morao pomjeriti za pola sata. Osmanagić je na kraju ponovo postavio pitanje holandskom autoru Reinoud De Jongeu vjeruje li sada u piramide. “Naravno da vjerujem” bio je odgovor propraćen aplauzom na taj način izrazivši mišljenje svih prisutnih. Na kraju manifestacije održan je okrugli sto na kome su posjetioci imali priliku da postavljaju pitanja svim autorima. Sva pojedinačna predavanja su odmah snimljena na DVD i prodavana, a najveći interes je bio upravo za Bosansku dolinu piramida.

Ovo je četvrta posjeta Semira Osmanagića Velikoj Britaniji u zadnje tri godine na kojoj je predstavljao rezultate istraživanja u Visokom. Do kraja godine će učestovati na još dvije konferencije u ovoj zemlji.