BiH
0

"Bosanska piramida Sunca" predstavljena i u Banjoj Luci

FENA
Osnivač Fondacije "Arheološki park: Bosanska piramida Sunca" Semir Osmanagić predstavio je danas u Banjoj Luci rezultate istraživanja na tom projektu u četiri godine, a koji se razlikuje od svih provedenih u arheologiji.

Prvi put je osnovana nevladina, neprofitna i nepolitička organizacija za istraživanje arheologije i zaštitu kulturnog naslijeđa, čime se, kaže Osmanagić, uvodi jedna vrsta konkurencije i u tu oblast.

On kaže da se pokušava da uvede konkurencija i vladinim institucijama koje su inertne kada je riječ o takvim projektima, ali i na ovaj način Fondacija otvara BiH ka svijetu u pozitivnijem smislu.

"O tome govori i podatak da je Visoko u četiri godine posjetilo oko 500.000 posjetilaca, turista, istraživača..., i to je prvi put da je jedna nevladina organizacija privukla toliko ljudi", rekao je osnivač Fondacije "Arheološki park: Bosanska piramida Sunca".

Želja Fondacije je da putem arheološkog turizma privuče što veći broj turista, a da će "budućnost dovesti do novih još senzacionalnijih otkrića".

Osmanagić ističe da je iza Fondacije sada 300.000 radnih sati na iskopavanjima i laboratorijskim analizama na "najvećem piramidarnom kompleksu na svijetu“ u središnjoj Bosni.

Ispod Bosanske doline piramida - Visočke doline, kaže Osmanagić, nalazi se najveća na svijetu podzemna mreža tunela, prvi tragovi pismenosti i najstariji beton u svijetu.

"Te, vrlo izazovne teze, u protekle četiri godine smo u velikoj mjeri uspjeli dokazati u saradnji s vodećim svjetskim naučnim institucijama. Ono što smo do sada analizirali i uradili govori da se zbilja u centralnom Balkanu krije jedna od najstarijih kulturnih oaza u Evropi“, kazao je.

Prezentacija Fondacije u Banjoj Luci bit će održana i večeras u Banskom dvoru, a u saradnji sa Zajednicom građana Banje Luke i Društvom za zaštitu životinja "Noa“.