BiH
0

Bosanska piramida: Novi dokazi o postojanju piramide ispod Visočice

Sarajevo-X
Foto: Sarajevo-x.com
Foto: Sarajevo-x.com
Upravo je završena druga faza arheološkog iskopavanja ispod brda Visočica kod Visokog. Rezultati ubjedljivo potvrđuju postavljenu hipotezu o postojanju prve piramide u Evropi kolosalnih razmjera - Bosanska piramida Sunca [Bosnian pyramid].

Satelitske fotografije, aerijalne snimke i geodetske mape dokazuju da je brdo Visočica pravilnog geometrijskog oblika. Taj oblik je piramida koja se sastoji od četiri strane jednake površine. Te strane se poklapaju sa stranama svijeta.

Prva sondažna bušenja u avgustu su potvrdila prisustvo desetak anomalija koje dokazuju da brdo nije prirodna formacija već kamena struktura nastala radom ljudskih ruku.

Arheološka iskopavanja u oktobru i novembru ("sondažni bunari") dokazuju slijedeće:

  1. Prilazni monumentalni plato piramidi je u potpunosti popločan u dužini od 420 metara. Za to su korištene kamene ploče pješčara, prirodnog arhitektonskog građevinskog materijala, koje su odrezane na debljinu od 10-12 cm. Površina im je uglačana. Budući da su odsječene, polirane te prenesene na ovu lokaciju nema nikakve sumnje da su plod djelovanja ljudskih ruku.

  2. Zidovi piramide su građeni od kamenih blokova breče koja je prirodni građevinski materijal. Ti blokovi su odsječeni u megalite različitih dimenzija što je karakteristično za gradnju piramida. Dužina im, prema onome što je pokazao jedan od sondažnih bunara, iznosi između jednog i tri metra. Veza između njih je jasno vidljiva i može se zaključiti da nije korišten nikakav vezivni materijal što je karakteristika ogromne većine piramida u svijetu. Zbog hiljadugodišnjeg protoka vremena i plitkog sloja humusa, megaliti su uglavnom izgubili pravilan geometrijski oblik. Budući da je breća kao materijal porozna, voda je ulazila u nju, zimi se smrzavala i dolazilo bi do pucanja materijala. Međutim, otkopani blokovi jasno pokazuju da su obrađeni ljudskom rukom i tu preneseni.

  3. Svaki novi red kamenih megalita je pomican kako se ide prema vrhu i na taj način je stvarana kosina piramide. Dizajn piramide je gotovo identičan dizajnu stepenastih meksičkih piramida (Teotihuacan). U slučaju Bosanske piramide Sunca, u dizajnu se primjećuje smjenjivanje terase, kosine, zatim ponovno terase koje su na primjeru sondažnog bunara široke dva metra.

  1. Na jednom sondažnom bunaru je potvrđeno prisustvo odrezanih kamenih blokova pješčara sa visokim procentom željeza. Ti blokovi na svojoj površini pokazuju ornamentalne krugove i pretpostavka je da su korišteni u ukrasne svrhe (svodovi, podovi prostorija, ornamentalni dijelovi vanjskih zidova). U blizini ovog sondažnog bunara postojale je magnetna interferencija tako da se, na primjer, nije mogao slušati tranzistor.

  2. Od ranije je ustanovljeno da je na zidovima piramide prisutan sloj laporovitog krečnjaka u megalitnom bloku izgrađenom od breče. Pošto je riječ o materijalima koji nastaju u dva geološka doba nemoguće je ovakvo njihovo prirodno pojavljivanje.

  3. Evidentirana je i ispitana tvrdnja mještana da ispod piramide, u raznim pravcima, vode podzemni tuneli. Projektni tim je ušao u jedan od tunela na lokaciji Ravne, tri kilometra daleko od Visočice. Ustanovljeno je da je originalna visina tunela bila 2,5 metra i da su svodovi obrađivani ljudskom rukom, a ne prirodnim djelovanjem. Pojedine sekcije tunela su danas, zbog urušavanja, visine od pola metra do dva i po metra. Nakon pređenih 220 metara konstatovano je postojanje četiri račvanja/raskrsnice pod pravilnim uglovima od 45 stepeni. Poslednje račvanje je imalo tri prolaza, od kojih je jedan bio zatrpan. Tunel koji vodi na lijevu stranu, prema tvrdnjama onih koji su išli do kraja, vodi ka podzemnom jezeru. Onaj koji vodi na desnu stranu ide čitavom dužinom do piramide i ima izlaz blizu vrha. Sve ovo ukazuje da je postojao podzemni kompleks tunela sto se u potpunosti slaže sa sličnim kompleksima ispod piramida u Egiptu, Meksiku i Peruu.

  4. U završnoj fazi iskopavanja projektni tim se susreo sa nekoliko otpora. Predzadnji dan se, na jednu od parcela uknjižio novi vlasnik koji je tražio zaustavljanje radova jer će "odsada on nastaviti iskopavanja". Mada su za istraživanja proketnog tima postojale uredne dozvole sa tri nivoa (Općina, Kanton, Federacija) tom je zahtjevu udovoljeno. Inače, isti vlasnik je prije dva mjeseca, u neznanju, potpuno devastirao tridesetak metara prilaznog monumentalnog platoa upotrebom bagera. Podignute su kamene ploče sa svog originalnog mjesta i slomljene što je tragično. Logično bi bilo očekivati da se, nakon ovoga, ovaj kompleks proglasi od državnog interesa.

Semir Osmanagić
8. U štampi se pojavila izjava lokalnog arheologa koja tvrdi da "ovdje nema piramida, da je ovaj teren arheološki ispitan i da je ova medijska pažnja usmjerena na mešetarenje i bolju prodaju knjiga." Semir Osmanagić je pritom izjavio da može samo uputiti dotičnu gospođu na naučno fundirane dokaze koje pominje u gornjem tekstu ovog saopštenja za javnost.
  1. Sljedeća faza ispitivanja očekuje se u aprilu 2006. godine. Pristupice se kompletnom čišćenju terena od grmova i drugog rastinja te pažljivo otvaranje šest širokih sekcija sa svih strana kako bi piramidalni karakter megalitskih blokova bio vidljiv i svakom laiku. Kao poseban projekat pokrenuće se mapiranje podzemnog kompleksa tunela u saradnji sa speleolozima i geolozima. Također će se detaljno ispitati navodi stanovnika o postojanju stepenica i prolaza u podnožju piramide, stoji u saopštenju gosp. Semira Osmanagića.

Dolaze bolji dani za Bosnu i Hercegovinu. Najznačajniji historijski monument u Evropi će ubrzo ugledati svijetlo dana. Zahvaljujem svim onima koji svojom podrškom i entuzijazmom iz čitavog svijeta žele da se ovaj projekat ne zaustavlja, stoji u saopštenju gosp. Semira Osmanagića.