BiH
22

Bosanska kafa i poslastice za navijače u Beču

Piše: E. S. H.
Navijači reprezentacije Bosne i Hercegovine koji će večeras gledati prijateljsku utakmicu protiv selekcije Austrije, imat će priliku piti bosansku kafu i jesti domaće poslastice. To će im biti omogućeno jer se u Beču održava manifestacija "Dani Srebrenice u Austriji".

Fahra Salihović je pokrenula inicijativu "Dani Srebrenice u Austriji". Ona je i osnivačica Udruženja "Srebrenica-Wien" koje postoji već pet godina i radi u prvom planu na obilježavanju godišnjica genocida koji se desio u Srebrenici 1995. godine.

Manifestacija "Dani Srebrenice u Austriji" se obilježava treću godinu zaredom.

"Ovo je već drugi put da nam stiže Zlatna džezva i veoma se radujemo da publici možemo približiti način pripremanja i pijenja prave bosanske kafe, a također im nudimo i domaće poslastice koje nam uvijek pripreme članice našeg Udruženja koje žive u Beču, ali i one koje žive u Srebrenici", rekla je za Klix.ba Fahra Salihović.

Dodala je da uz pomoć Vispaka i Klasa započinju i projekat predstavljanja tradicionalne bosanskohercegovačke kuhinje i jela od pekmeza.

Zlatna džezva će biti postavljena na trgu u blizini stanice podzemne željeznice Westbahnhof u blizini stadiona.

"U okviru ove manifestacije smo ugostili članove upravnog odbora FK Guber iz Srebrenice Sulju Čakanovica i Faruka Smajlovića koji su nam govorili o nastanku i radu ovog kluba koji je prošle godine proslavio 90 godina postojanja", napomenula je Salihović.

Udruženje "Srebrenica-Wien" je platforma između BiH i Austrije, a cilj je zbližavanje građana ovih dviju zemalja. Sljedeće godine planiraju započeti projekat "Dani Beča u Srebrenici", a pripreme su već počele.

"Na svaku našu manifestaciju obavezno pozivamo ljude iz Srebrenice i Bosne, kako umjetnike, muzičare i sportiste tako i one koji su preživjeli genocid", ispričala nam je predsjednica Udruženja "Srebrenica-Wien".