Zaključak konferencije
0

"Bosanska dolina piramida" u Visokom je značajno istraživanje

FENA
"Bosanska dolina piramida" u Visokom je značajno geo-arheološko i epigrafsko istraživanje koje zahtijeva nastavak uz multidisciplinarni naučni pristup da bi se odgovorilo na pitanje postanka bosanskih piramidalnih uzvišenja i mreže podzemnih tunela, zaključak je Prve međunarodne naučne konferencije o "Bosanskoj dolini piramida" u Sarajevu.

Predsjednik Konferencije, ugledni istraživač piramida, doktor arheoloških nauka Nabil Swelim iz Kaira (Egipat) istaknuo je danas na završnoj pres-konferenciji da je cilj spomenutog naučnog skupa otklanjanje eventualnih nedoumica u vezi s postojanjem piramidalnih oblika u BiH te verificiranje rezultata dosadašnjih istraživanja.

Nespornim je ocijenio postojanje piramidalnih uzvišenja u BiH, pojašnjavajući metodologiju istraživanja u toj oblasti, te ukazujući na analogiju između takvih oblika u BiH, Egiptu, Meksiku ili Kini te na fleksibilnost u vezi s "lokalnim scenarijima" kada je u pitanju razmatranje tog fenomena.

Bez pretenzija da u ovoj fazi istraživanja iznosi konačne zaključke dr. Nabil se fokusirao na mrežu tunela koja je prisutna u "Bosanskoj dolini piramida", a koja podsjeća na "već viđeno" u drugim dijelovima svijeta.

Kazao je da tek predstoje geološka istraživanja da bi se potvrdilo da su spomenuti tuneli djelo ljudskih ruku.

Dr. Anna Pazdur sa Silesijskog instituta iz Poljske kazala je da je neophodno nastaviti istraživanja u vezi s bosanskim kompleksom piramida da bi se utvrdili hronologija, period izgradnje, odnosno starost ljudskih nastambi na tom lokalitetu.

Predočila je i rezultate radiokarbonske analize (analiza izvršena u Gliwicama, Poljska) organskog materijala (uzorka) pronađenog u tunelu Ravne čija je starost procijenjena na oko 35.000 do 40.000 godina.

Predsjednik Fondacije "Arheološki park - Bosanska piramida Sunca" Semir Osmanagić izrazio je zadovoljstvo zaključcima skupa koji je potvrdio da je spomenuti lokalitet važno arheološko nalazište, uz napomenu da bi rezulati mogli dovesti do senzacionalnog otkrića o starosti prvog pisma na tlu BiH.

Prva međunarodna konferencija posvećena "Bosanskoj dolini piramida" održana je u organizaciji Fondacije "Arheološki park: Bosanska piramida Sunca", Univerziteta u Kairu, Univerziteta Ein-Shams-Cairo, Schmidt instituta Ruske akademije nauka iz Moskve, Aleksandrijskog udruženja arheologa, Aleksandrijske biblioteke, Univerziteta u Zenici, Univerziteta u Mostaru i Ministarstva kulture AR Egipat.

Sudionici skupa koji je okupio eminentne naučne djelatnike iz zemlje i svijeta zaključili su, također, da bi naredna slična konferencija trebalo biti održana 2010. godine.

Preporučili su osnivanje centra za studij piramida sa sjedištem u Sarajevu.

Sudionici ove konferencije smatraju da bi na univerzitetima u BiH trebalo uvesti postdiplomski studij iz arheologije kao podršku projektu istraživanja "Bosanske doline piramida".