Remembering Srebrenica
229

Bosanka Sadija Muminović dobitnica Kraljičine nagrade u Velikoj Britaniji

A. P.
Bosanka Sadija Muminović ovogodišnja je dobitnica Kraljičine nagrade (Queen's Award) koja se dodjeljuje borcima protiv mržnje i netolerancije koji pomažu stvaranju jačih, sigurnijih i kohezivnijih zajednica.

Muminović zastupa Bosanskohercegovačku dopunsku školu u Manchesteru i članica je tima "Remembering Srebrenica" koji okuplja ljude različitih visokih funkcija i predstavnika zajednica iz reda ljekara, policije, gradonačelnika itd.

Sadiji je pripala čast da sa predstavnicom North West odbora organizacije "Remembering Srebrenica" Elinor Chohan primi ovo veličanstveno priznanje koje se dodjeljuje na godišnjicu kraljičine krunidbe.

"Nevjerovatna je čast raditi sa tako izvanrednim i posvećenim volonterima koji promovišu jače, otpornije društvo koje koristi lekcije i pouke o srebreničkom genocidu da se bore protiv svih oblika mržnje i netrpeljivosti", istakla je Chohan. Ona je u decembru 2013. godine prvi put posjetila Bosnu i Hercegovinu sa udruženjem "Remembering Srebrenica", što ju je nadahnulo da koristi lekcije iz najgoreg zločina na evropskom tlu za pomoć u stvaranju otpornijih i povezanijih zajednica u Manchesteru i sjeverozapadnom dijelu Engleske.

Elinor je zajedno s članovima odbora i članovima zajednice North West bila uključena u održavaju brojnih spomen-aktivnosti svake godine u julu na godišnjicu genocida u Srebrenici, kako bi se odala počast ubijenima. Glavni regionalni Dan sjećanja na Srebrenicu se održava svake godine se u Manchester katedrali.

Na dodijeljenu nagradu osrvnuo se i osnivač i predsjednik organizacije "Remembering Srebrenica" dr. Waqar Azmi.

"Veliki je ponos što naša mreža sa više od 1.200 volontera u zajednici pomaže graditi jače i kohezivnije zajednice u Velikoj Britaniji. Realizacija i utjecaj naše vizije ne bi bili mogući bez njihovog napornog rada i zalaganja", izjavio je Azmi.

Predsjedavajući Nezavisnog odbora Kraljičine nagrada za volonterske službe sir Martyn Lewis rekao je: "Rekordni broj nominacija za ovogodišnju Kraljičinu nagradu dokazuje da volontiranje na lokalnom nivou i dalje napreduje. Ove godine je izuzetno zadovoljstvo čestitati pobjednicima, njih 281, svi s jakom reputacijom za uspješno rješavanje širokog spektra problema u njihovim zajednicama. Oni su snažni primjeri stvarne demokracije na djelu".

Ceremoniji dodjele nagrada prisustvovali su i Armaan Chohan, Atifa Shah, Farah Anwar-Bawany, Naeem Ul-Hassan, Steven Baker, Umer Kan, Yasmin Dar i Yusuf Tai.